Kursen behandlar cellens centrala byggstenar, cellers uppbyggnad och funktion, med fokus på det genetiska informationsflödet enligt den centrala dogmen, DNA-replikering, transkription och translation. Vidare behandlas cellers tillväxt och metoder för mätning av denna. Principerna bakom preparation, separation och analys av makromolekyler behandlas också.Laborationsmomentet är en praktisk tillämpning av teorimomentet och ger dessutom färdighetsträning i mikrobiologiska, biokemiska samt cell- och molekylärbiologiska arbetsmetoder som odling av bakterier och eukaryota celler, mätning av celltillväxt genom mikroskopisk cellräkning, ”viable count” samt bestämning av ”optical density” genom spektrofotometri. Vidare behandlas preparation och separation av vissa cellulära makromolekyler genom agaros- och polyacrylamidgelelektrofores. Experimentella data redovisas i en skriftlig rapport på engelska enligt praxis.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för cellens centrala byggstenar och makromolekyler, cellers uppbyggnad och funktion, samt för de molekylära processerna bakom informationsöverföringen - den centrala dogmen.
- visa basal färdighet i mikrobiologisk, biokemisk samt cell- molekylärbiologisk arbetsmetodik och handhavande av därtill hörande utrustning.
- redovisa experimentella data i föreskriven form på engelska.
Behörighetskrav
Univ: Avklarade kurser om minst 45 hp inom biovetenskapsområdet varav minst 7,5 hp genetik och sammanlagt minst 22,5 hp inom områdena mikrobiologi, växt- och zoofysiologi samt cell- och molekylärbiologi. Avklarade kurser i kemi om minst 30hp, varav minst 7,5 hp biokemi. Dokumenterad färdighet i experimentellt arbete omfattande minst 30 hp. Engelska B från gymnasieskolan, eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Kursen består av föreläsningar och laborationer. Laborationer är obligatoriska. Vissa andra moment kan obligatorieläggas enligt aktuellt schema.
Examination
Teorimomentet avslutas med tentamen på vilken ges något av betygen underkänd (U) eller godkänd (G). På laborationsdelen ges något av betygen godkänd (G) eller underkänd (U). För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga obligatoriska moment är avklarade och att samtliga prov är godkända. Betyg som ges på hela kursen är underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i prov för viss kurs eller del av kurs, rätt att hos styrelsen för Institutionen för molekylärbiologi begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.