"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Immunkemiska tekniker T, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-06-06

Engelskt namn: Techniques in Immunochemistry

Denna kursplan gäller: 2011-08-29 och tillsvidare

Kurskod: 5MO039

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Molekylärbiologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för molekylärbiologi

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-03-11

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-06-06

Innehåll

I kursen ges en översikt av immunsystemet och grundläggande koncept inom immunologi. Antikroppar, deras kemiska och biologiska egenskaper behandlas detaljerat. Immunkemiska tekniker, inklusive bl.a. immunodiffusion, ELISA, RIA, kopplings och konjugeringsmekanismer, flödescytometri, immunhistokemi, hybridom-framställning, och rekombinanta antikroppar kommer att diskuteras. Ett flertal laborationer med immunkemiska tekniker ingår.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna - redogöra för grundläggande koncept inom immunologi. - beskriva uppbyggnaden av antikroppar samt de underliggande genetiska mekanismer som ger upphov till dessa. - redogöra för ett flertal immunkemiska tekniker, deras teoretiska bakgrund samt möjliga applikationer. - visa praktisk färdighet vid utförande av olika immunkemiska tekniker.

Behörighetskrav

Univ: 45 hp kemi varav minst 7,5 hp biokemi samt 60 hp biologi innehållande pro- och eukaryot cell- och molekylärbiologi, genetik och organismbiologi eller motsvarande. Engelska B. Svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Kursen består av föreläsningar, laborationer, litteraturstudier samt diskussion av molekylärgenetiska problem och vetenskaplig originallitteratur. Laborationer är obligatoriska. Vissa andra moment kan obligatorieläggas enligt aktuellt schema.

Examination

Teorimomentet avslutas med tentamen på vilken ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På laborationsdelen ges något av betygen godkänd (G) eller underkänd (U). För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga obligatoriska moment är avklarade och att samtliga prov är godkända. Betyg som ges på hela kursen är underkänd (U), godkänd (3) Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för molekylärbiologi.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 3

Immunologi
Agger Ralf, Andersen Vagn, Leslie Graham, Aasted Bent
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 295 s. :
Omslagsbild
ISBN: 91-44-03435-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst