"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Transgenteknologi N, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Transgene Technology N

Denna kursplan gäller: 2011-08-29 och tillsvidare

Kurskod: 5MO034

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Molekylärbiologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för molekylärbiologi

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-04-08

Reviderad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2010-11-02

Innehåll

I kursen behandlas avancerad genteknologi som används för in vivo transgen och s.k. ”knock-out”/”knock-down” tekniker. Fokus ligger på gentekniska konstruktioner samt svårigheter och möjligheter att styra och optimera uttryck av proteiner, t.ex. vid genterapi och på ett temporalt, spatialt och vävnadsspecifikt vis. Kursen förmedlar därmed kunskaper om metoder och verktyg för vektorkonstruktion, introduktion av genetiska konstruktioner i könsceller samt somatiska celler, metoder för analys av resultat av introduktion av genetiska konstruktioner samt att kursen förmedlar ett antal tillämpade exempel på när dessa tekniker används i modelldjur, produktionsdjur samt människa. I de laborativa momenten behandlas huvudsakligen användningen av olika genetiska modellorganismer, framförallt mus, fluga och mask för att bestämma genfunktion med hjälp av transgen teknologi.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - redogöra, i genteknologiska termer, för strategier för s.k. ”reverse- och forward genetics” projekt - tillämpa ett batteri av laborativa standardmetoder och databaser för den stegvisa analys som krävs för ett enskilt transgen teknik projekt - tillämpa sina kunskaper i genteknik för att föreslå konstruktionslösningar på gentekniska problem i Mus musculus, Drosophila melanogaster och Caenorhabiditis elegans - visa färdighet i muntlig och skriftlig presentation av transgenteknik projekt

Behörighetskrav

Univ: Avklarade kurser om minst 45 hp inom biovetenskapsområdet varav minst 7,5 hp genetik och sammanlagt minst 22,5 hp inom områdena mikrobiologi, växt- och zoofysiologi samt cell- och molekylärbiologi. Avklarade kurser i kemi om minst 30 hp, varav minst 7,5 hp biokemi. Dokumenterad färdighet i experimentellt arbete omfattande minst 30 hp. Engelska B. Svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Kursen består av föreläsningar, laborationer, seminarium och gruppövning. Laborationer är obligatoriska. Vissa andra moment kan obligatorieläggas enligt aktuellt schema.

Examination

Kunskapsredovisningen sker dels i form av skriftlig och muntlig avrapportering av teoretiska och laborativa projekt, och del i form av skriftligt prov vid kursens slut. Betyg sätts först när både prov och redovisningar är godkända. På laborations- och övriga redovisningar sätts något av betygen underkänd (U) eller godkänd (G). På det skriftliga provet, och på hel kurs, sätts något av betygen underkänd (U), godkänd (G), och väl godkänd (VG) . För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända.. Studerande, som två gånger underkänts i prov för viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos styrelsen för Institutionen för molekylärbiologi begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Den som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov. Tillgodoräknande Ett tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Ansökan om tillgodoräknande ställs till kansliet för teknik och naturveenskap. Beslut om tillgodoräknande i viss examen fattas av programansvarig. Se vidare Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.