Kursen innehåller grundläggande mekanismer för läkemedels effekter på cell-, organ- och organismnivå, läkemedelsbiverkningar och -interaktioner.
Kursen omfattar:
- basala farmakodynamiska och farmakokinetiska principer
- nervsystemets farmakologi
- hjärt-, kärl-, lung- samt magtarmkanalens farmakologi
- antiinflammatoriska och immunsuppressiva läkemedel, missbruksfarmakologi, läkemedel vid infektion och cancer samt läkemedelsutveckling.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska den studerande:
- kunna förklara hur läkemedel interagerar med människokroppen; dvs. kunna förklara hur läkemedelsmolekylen finner sin väg till den plats där den ska verka (farmakokinetiken) samt hur läkemedelsmolekylen utövar sin verkan (farmakodynamiken).
- kunna beskriva det autonoma nervsystemet och kunna förklara hur läkemedel kan påverka detta
- kunna förklara verkningsmekanismerna för de läkemedelsgrupper/läkemedel som ingår i kursens sju teman.
Behörighetskrav
Univ: 45 hp kemi varav minst 7,5 hp biokemi samt 60 hp biologi innehållande pro- och eukaryot cell- och molekylärbiologi, genetik och organismbiologi eller motsvarande.
En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Undervisningens upplägg
Kursen är till sin övervägande del nätburen. Undervisningen bedrivs i form av videoföreläsningar, självstudier och laborationer. Inlämnings- och fördjupningsuppgifter kan ingå. Kursen är indelad i sju teman:
- Allmän farmakologi
- Autonoma nervsystemet och astma
- Hjärt-, kärl- och blodfarmakologi
- Endokrin och gastrointestinal farmakologi
- CNS I, analgetika, anestetika och droger
- CNS II, neuro- och psykofarmakologi
- Kemoterapeutika
Till varje tema finns detaljerade målbeskrivningar, videoföreläsningar, läkemedelslista, kompendier, länkar, case samt "vanliga frågor". Laborationer utförs på campus och det kan också förekomma någon enstaka föreläsning/gruppövning på campus. Obligatoriska moment: laborationer, inlämningsuppgifter och slutprov.
Examination
Examinationen under kursens teoretiska och praktiska delar består normalt av skriftliga tentamina. För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Kursen kan tenteras vid ett ordinarie tillfälle i direkt anslutning kursen. Betyg som ges på kursen är Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Ett omprov erbjuds senast tre månader efter ordinarie prov, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. Minst ett ytterligare omprov erbjuds inom ett år, s.k.uppsamlingsprov. Vid underkänt resultat hänvisas därefter den studerande till kursansvarig för överenskommelse om eventuell extra omtentamen.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för molekylärbiologi.
TILLGODORÄKNANDE
Ett tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Ansökan om tillgodoräknande ställs till kansliet för teknik och naturvetenskap. Beslut om tillgodoräknande i viss examen fattas av programansvarig. Se vidare Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.