Huvudområden och successiv fördjupning:
Molekylärbiologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Farmaci: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för molekylärbiologi
Kursen är indelad i två delar: molekylär genetik 7.5 HP och human genetik 7.5 HP. Båda består av praktiska och teoretiska avsnitt. Totalt är de teoretiska delarna 10 HP och de praktiska 5 HP.
Del 1 (molekylär biologi och genetik) fokuserar på molekylär biologi och mikrobiologiska tekniker med hjälp av E. coli som modellsystem. Den praktiska delen är inriktad på klassiska bakteriegenetiska tillämpningar, problem och analysmetoder. En av laborationerna kommer att kopplas till föregående kemikurser och studenterna kommer att undersöka mutagena egenskaper för molekyler de tidigare framställt (Ames test). Den teoretiska delen har fokus på genomorganisation, DNA-replikation och reparering, cellcykeln samt reglering av transkription, translation och tillväxt. Vidare kommer effekter av olika läkemedel på dessa centrala processer att belysas. Andra moment inkluderar bakteriella virus, transposoner, plasmider och analys av rekombination, genetiskt utbyte och läkemedelsinducerade förändringar av arvsmassan.
Del 2 (human genetik) fokuserar på mekanismer och faktorer som påverkar nedärvning hos människa; från organisationen av det genetiska materialet, dess överföring via gameter och fosterutvecklings processer till populationsstruktur och miljöfaktorer. Kursen tar även upp genetiska sjukdomar, farmakogenetik, cancer, modellorganismer, genomstudier och tekniker som gentestning och genterapi.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten
- visa fördjupad kunskap om molekylärgenetisk teori och metodologi
- kunna tillämpa fundamentala principer för genetisk analys i haploida och diploida organismer
- känna till ett stort antal vanliga molekylärgenetiska metoder
- självständigt kunna analysera och utvärdera experiment med genetiska eller molekylärgenetiska metoder
- kunna redogöra för hur arvsmassan nedärvs, kartläggs, analyseras och identifieras
- förstå hur studier av genetiska sjukdomar måste ta hänsyn till miljö och genetisk variation i populationen
- förstå hur bananflugor och andra organismer, kan användas som modellorganismer för studier av humangenetiska frågeställningar
- känna till hur tekniker som fosterdiagnostik, gentestning och genterapi fungerar samt vilka möjligheter och problem de kan föra med sig
- kunna skriva och kritiskt granska en vetenskaplig rapport
- kunna utvärdera och använda grundläggande statistiska metoder
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs kandidatexamen i farmaci innehållande minst 90 hp farmaci och farmacevtisk kemi 30 hp alternativt receptarieexamen 180 hp eller motsvarande kunskaper.
Förkunskapskraven uppfylls också av en kandidatexamen i molekylärbiologi innehållande minst 30 hp farmacevtisk kemi och 30 hp biomedicinsk vetenskap eller motsvarande kunskaper. Engelska A.
Undervisningens upplägg
Kursen är nätburen. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, självstudier, inlämningsuppgifter, fördjupningsuppgifter/projektarbeten, problemlösning, laborationer och demonstrationer. Laborationerna utförs i moderna lab i nära anslutning till forskningsinstitutionen. Studenterna kommer att ges tillfälle att under en halv dag följa med en forskande doktorand för att få en inblick i vad det innebär att fortsätta med forskning efter examen. Samtliga inlämningsuppgifter skall skrivas på engelska i form av vetenskapliga rapporter. Fördjupande projektarbeten kommer att utföras i grupp och skall redovisas både muntligt och skriftligt med tydliga källhänvisningar. Projektarbetena kommer att vetenskapligt granskas av övriga projektgrupper. Eftersom kursen är webbaserad bedrivs största delen av studierna i hemmet eller på lärcentra. Laborationerna utförs under två veckor i Umeå. Obligatoriska moment: Laborationer, inlämningsuppgifter och slutprov.
Examination
Teorimomentet avslutas med tentamen på vilken ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På laborationsdelen ges något av betygen godkänd (G) eller underkänd (U). För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga obligatoriska moment är avklarade och att samtliga prov är godkända. Betyg som ges på hela kursen är underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i prov för viss kurs eller del av kurs, rätt att hos prefekten för Institutionen för molekylärbiologi begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.