"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Cellbiologi, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-06-06

Engelskt namn: Cell Biology

Denna kursplan gäller: 2012-04-09 och tillsvidare

Kurskod: 5MO021

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Molekylärbiologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Biomedicin: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för molekylärbiologi

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-01-18

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-06-06

Innehåll

Kursen består av tre huvudmoment:

- Moment 1 (teoridel 8 hp) omfattar övergripande teoretisk kunskap inom de mest centrala delarna av modern molekylär cellbiologi.

- Moment 2 (Praktisk professionell träning 2 hp) omfattar muntlig presentation vid redovisning av mini-case/instuderingsfrågor.

- Moment 3 ( laborationsdel, 5 hp, vilket inkluderar 1 hp sammanställning av vetenskaplig rapport) är ämnat som en tillämpning av det teoretiska innehållet. De experimentella övningarna omfattar arbete med modellsystem och metodik för cellbiologiska studier. Ett genomgående tema vid laborationerna är att kursdeltagarna skall få träning i att självständigt planera experiment och analyser. Vidare läggs stor tonvikt på sammanställning av individuella laborationsrapporter som skall presenteras i samma format som en vetenskaplig artikel.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:
- beskriva eukaryota cellers generella uppbyggnad och förklara hur de skiljer sig från prokaryota celler
- sammanfatta cellmembraners arkitektur och vilka parametrar som styr deras form och funktion.
- förstå generella principer för transport över cellmembraner och vilka drivkrafter som påverkar denna process.
- sammanfatta cellulära organellers arkitektur och funktion.
- förstå basala principer som styr cellulära proteiners lokalisering.
- jämföra de tre olika cytoskelettets arkitektur och funktion.
- sammanfatta grundläggande principer för cellsignalering, reglering av cellcykel och celldöd.
- förklara cancer begreppet och ge exempel på molekylära mekanismer bakom tumörprogression
- sammanfatta basala principer för det extracellulära matrixets uppbyggnad och funktion för olika vävnadstyper
- visa praktisk färdighet vid planerande och utförande av några basala cellbiologiska experiment
- förstå principer för hur en vetenskaplig studie rapporteras

Behörighetskrav

Univ: 30 hp kemi varav minst 7,5 hp Biokemi, 30 hp cell- och molekylärbiologi, engelska A, eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen innefattar föreläsningar, litteraturstudier, lärarledda gruppdiskussioner vid redovisning av mini-case/instudieringsfrågor, laborationer och sammanställningar av laborationsrapporter. Presentationer vid gruppdiskussioner kan komma att videofilmas som ett led i examination. Stor vikt läggs på ett studerandeaktivt arbetssätt med eget ansvarstagande och kunskapssökande. Allt undervisningsmaterial är på engelska och föreläsningar på engelska kan förekomma. All undervisning, inklusive laborationsintroduktioner men förutom föreläsningar, är obligatorisk.

Examination

Teorimomentet avslutas med tentamen. Även på laborationsdelen ges betyg. För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga obligatoriska moment är avklarade och att samtliga prov är godkända. För att uppnå betyget godkänd krävs att studenten lämnar individuella skriftliga uppgifter enligt föreskrivna ramar. Vidare krävs ett aktiv deltagande i redovisningar och diskussioner. Med aktiv deltagande menas att studenten bidrar med egna inlägg, reflektioner och frågor, samt att studenten försöker svara på frågor ställda till studenten eller till gruppen. Betygskriterier för examination är att för godkänt betyg skall redovisade fakta i huvudsak vara korrekta och relaterade till uppgiften, samt till viss del integrerade i ett resonemang. För att uppnå betyget Väl Godkänd (VG) krävs att studenten utöver kraven för godkänt betyg lämnar individuella skriftliga uppgifter inom angiven tid och att arbeten är redovisad enligt föreskrivna ramar. Vidare krävs det att studenten visar på förmåga att använda ämnesspecifik terminologi samt kunna motivera sina bidrag . Betygskriterier för skriftlig tentamen är för betyget VG att fakta skall vara korrekta och innehållet tydligt och väl relaterat till uppgiften samt det skall vara frånvaro av irrelevanta fakta. Där det är tillämpbart ska konkreta fakta även vara integrerade i ett resonemang där en djupare förståelse redovisas. För slutbetyget VG krävs att detta betyg erhålls på både teori och laboratoriedelen.

Vid eventuell frånvaro vid redovisning av mini-case/instuderingsfrågor, skall studenten snarast lämna in en skriftlig redovisning av uppgifterna till kurssekreteraren. Vid frånvaro från annat obligatoriskt undervisningstillfälle beslutar examinator om ersättningsuppgift eller om studenten skall göra om momentet vid ett senare tillfälle.

Kurs/moment kan tenteras vid ett ordinarie tillfälle och vid ett omtenteringstillfälle inom tre månader efter ordinarie tillfälle. Vid underkänt resultat hänvisas därefter studenten till tentamen nästa gång kursen/moment ges. En student som blivit underkänd i examination har rätt att genomgå förnyad examination fem gånger för att bli godkänd. Efter fyra underkända examinationer erbjuds studenten att gå om kursen. Student som efter att ha gått om kursen och underkänts i ordinarie examination samt vid ett ytterligare tillfälle måste avbryta sina studier. Student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs, eller del av en kurs har rätt att efter skriftlig begäran få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran ställs till prefekten vid kursgivande institution via programstudievägledaren.

Tillgodoräknande
Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande ankommer på programansvarig för utbildningsprogrammet eller studierektor vid Institutionen i samråd med kursansvarig institution.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.