"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Biomedicinsk vetenskap II, 22,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-06-06

Engelskt namn: Bioscience II for Pharmacists

Denna kursplan gäller: 2014-02-24 och tillsvidare

Kurskod: 5MO011

Högskolepoäng: 22,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Molekylärbiologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för molekylärbiologi

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-11-05

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-06-06

Innehåll

Kursen omfattar följande 3 moment: Fysiologi 10,5 hp, Sjukdomslära 9 hp, och Toxikologi 3 hp.
Fysiologi, 10,5 hp
Momentet omfattar följande: nervsystemet och sinnesorganen, hormoner, hud, hjärta och cirkulation, lymfsystemet, respiration, osmoreglering och exkretion, nutrition, utvecklingsbiologi, fortplantning, inflammation och immunologi. I momentet ingår även viss anatomi och histologi.
Sjukdomslära, 9 hp
Momentet omfattar följande: sjukdomar i hjärta, lungor, nervsystem, mage/tarm, njurar, blod och leder, samt sjukdomen diabetes. I momentet ingår också grundläggande kunskaper i tumörlära.
Toxikologi, 3 hp
Momentet omfattar följande: grundläggande toxikodynamiska och toxikokinetiska begrepp och principer. Främmande ämnens effekter på organsystem och fosterutveckling. Introduktion till miljö- och yrkestoxikologi samt riskbedömning.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna;
-i grova drag beskriva människokroppens anatomi
-redogöra för de olika organsystemens struktur och funktion
-känna de inre organens histologiska uppbyggnad och kunna koppla ihop den strukturella uppbyggnaden hos ett organ med dess funktion
-redogöra för de vanligaste sjukdomstillstånden inklusive etiologi, patofysiologi, symtombild och prevention utifrån en helhetssyn på människan
- redogöra för främmande ämnens påverkan på och omsättning i människan, samt mekanismer bakom fosterskador.

Behörighetskrav

Biomedicinsk vetenskap I, 12 hp, (5MO010) eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Kursen är nätburen. Undervisningen bedrivs i form av videofilmade genomgångar och föreläsningar, självstudier, inlämningsuppgifter, fördjupningsuppgifter, laborationer och demonstrationer. Under vissa delar av kursen tillämpas problembaserat eller casebaserat lärande. Eftersom kursen är webbaserad bedrivs största delen av studierna i hemmet eller på kommunala lärcentra. Laborationerna utförs i Umeå och/eller på lärcentra. Laborationer, inlämningsuppgifter och slutprov är obligatoriska.

Examination

Examinationen under kursens teoretiska och praktiska delar består normalt av skriftliga tentamina, gruppredovisningar och skriftliga rapporter. För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga prov och obligatoriska delar är godkända. Antalet provtillfällen varierar men är minst ett per moment och sker då i allmänhet vid slutet av momentet. Prov kan ersättas av kontinuerlig kunskapskontroll. Betyg som ges för varje moment och för hela kursen är underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG).
Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg
Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för molekylärbiologi.
TILLGODORÄKNANDE

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.