Kursen behandlar det genetiska materialets struktur, funktion och organisation hos eukaryoter samt skillnaderna gentemot prokaryoter. Metoder för bestämning av geners inbördes läge i genomet förklaras och olika mönster för nedärvning av ärftliga egenskaper beskrivs. Kursens huvudområden är transmissionsgenetik, geners och genoms struktur, genetiska modellsystem, genetisk styrning av livsprocesser samt faktorer och processer som påverkar en populations genetiska sammansättning.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten
- kunna redogöra för hur det genetiska materialet nedärvs, kartläggs, analyseras och identifieras.
- kunna redogöra för hur det genetiska materialet kan mutera och effekter av dessa mutationer.
- kunna beskriva hur den yttre miljön kan påverka det genetiska materialet.
- kunna visa praktisk färdighet vid utförande, tolkning och statistisk bearbetning av genetiska experiment.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet samt Ma D, Fy A, Ke A, Bi B
Undervisningens upplägg
Kursen består av föreläsningar, gruppseminarier, laborationer och litteraturstudier.
Examination
Teorimomentet avslutas med tentamen. För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända.
Betyg som ges är underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG), för laborationsdelen dock bara betygen underkänd eller godkänd. Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i prov för viss kurs eller del av kurs, rätt att hos styrelsen för Institutionen för molekylärbiologi begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.