Kursen genomförs som ett självständigt forskningsprojekt eller en undersökning inom eller utanför universitetet. Inom kursen får studenten tillämpa och fördjupa de kunskaper och färdigheter som han/hon tillägnat sig under utbildningen på problemställningar inom bioteknik.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- självständigt planera och genomföra experiment/undersökningar samt dokumentera, tolka och analysera experiment eller andra data för att fastslå ett resultat
- redovisa och redogöra på engelska för vunna resultat både skriftligt och muntligt.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs att kurser från de tre första åren av utbildningen samt kurser i ämnen relevanta för examensarbetet är godkända. Dessutom fordras minst 30 hp på avancerad nivå inom det område som examensarbetet behandlar. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Undervisningens upplägg
Examensarbetet utförs under handledning och ska omfatta en fördjupningsuppgift, som ansluter till den verksamhet som finns på en forskningsinstitution, en offentlig förvaltning eller ett företag. Examensarbete som utförs vid en industri eller vid myndighet ska ha biologisk-kemisk verksamhet med bioteknisk inriktning (t ex bioinformatisk, medicinsk- eller växtbioteknisk). Uppgiften utförs normalt individuellt, men i enstaka fall är det också tillåtet att två studenter samarbetar med ett examensarbete. För examensarbete inom universitetet utses en handledare på berörd forskningsinstitution. För de som gör examensarbetet utanför universitetet finns dels en handledare inom universitetet dels en på arbetsplatsen. Examensarbetet kan även göras utanför landet. Den studerande ska själv aktivt söka sig en arbetsplats och problemställning. I samråd med handledarna på arbetsplatsen och universitetet ska den studerande skriva en projektplan med tidplan som inlämnas och skall godkännas av kursansvarig.
Examination
Examensarbetet redovisas i en skriftlig rapport (vetenskaplig eller teknisk) på engelska. I undantagsfall, och då efter samråd med kursansvarig kan rapporten skrivas på svenska. Rapporten skall vara språkligt och stilistisk väl genomarbetad och utformad så att den kvalitetsmässigt motsvarar rapporter inom tekniska högskolan och industrin. Rapporten skall också presenteras muntligt på engelska vid ett seminarium. Vid examinationen beaktas såväl det fortlöpande arbetet som den muntliga redovisningen och den skriftliga rapporten. För kursen ges något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U). Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prövning för att få godkänt betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för molekylärbiologi.
TILLGODORÄKNANDE
Ett tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Ansökan om tillgodoräknande ställs till kansliet för teknik och naturvetenskap. Beslut om tillgodoräknande i viss examen fattas av programansvarig. Se vidare Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.