Kursens mål är att få förståelse för riskanalys och riskhantering. Kursen ger en teoretisk bakgrund till hur man identifierar, analyserar, bedömer och redovisar miljörisker, från enklare till mer komplexa incidenter. Möjligheter och behov av att förebygga miljörisker ställs i relation till sannolikheten att dessa ska inträffa och vilka konsekvenser de skulle få för människor, samhället och miljön på kort och på lång sikt.
Förväntade studieresultat
Efter avklarad kurs, för betyget G, skall den studerande kunna:
FSR 1: identifiera, analysera och värdera risker och riskhanteringssystem inom miljöområdet FSR 2: använda och kritiskt utvärdera verktyg som används för att identifiera och bedöma risker FSR 3: presentera, diskutera och integrera sina kunskaper, argument och slutsatser inom ämnesområdet för kursen
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av obligatoriska zoomföreläsningar, seminarier och projektarbete.
Examination
Examinationen sker dels löpande via aktivt deltagande på föreläsningar, och dels i form av skriftlig och muntlig redovisning av projektarbeten. För redovisning av projektarbeten ges något av omdömena Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För betyget godkänd krävs att alla FSR för betyget Godkänd är uppfyllda. Betyg på helkurs ges först då alla obligatoriska moduler är genomförda och godkända. Studerande som underkänts på ett prov har rätt att undergå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§ ). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.