"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hållbar Livsmedelssäkerhet 2, 7,5 hp

Engelskt namn: Sustainable Food Safety 2

Denna kursplan gäller: 2024-12-30 och tillsvidare

Kurskod: 5MH163

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljövetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2024-07-03

Innehåll

Kursen behandlar livsmedelsförsörjning utifrån ett hållbarhets- och säkerhetsperspektiv. Kursen beskriver vidare myndigheters roll i den offentliga tillsynen av dricksvatten samt tillämpa relevant lagstiftning. Vidare studeras hälsofaror förknippade med dricksvatten och dricksvattenproduktion från råvara till brukare samt metoder för en säker dricksvattenförsörjning. 

Kursen är indelad i tre moduler:
Modul 1: Hållbar livsmedelsförsörjning, 2 hp. Modulen behandlar växt- och djurproduktion utifrån en global hållbar näringsförsörjning och vilka konsekvenser detta kan få för konsumtion och säkerhet av livsmedel. Tillämpning sker genom att analysera vetenskapliga artiklar vid ett seminarium och rapportskrivning.

Modul 2: Livsmedelslaborationer, 2 hp. Modulen inkluderar kemiska och mikrobiologiska analyser av livsmedel, som presenteras och diskuteras muntligt.

Modul 3. Dricksvatten, 3,5 hp. Modulen behandlar en hållbar dricksvattenproduktion, hälsofaror kopplat till dricksvatten samt övergripande lagstiftning relevant för området. Vattenreningstekniker för stora och små anläggningar behandlas, skydd av vattentäkter liksom distribution av dricksvatten. 

Förväntade studieresultat

Efter avklarad kurs, för betyget G, skall den studerande kunna:

För modul 1. Hållbar livsmedelsförsörjning, 2 hp
FSR 1. redogöra för en hållbar resursanvändning vid livsmedelsproduktion samt beskriva hoten mot global näringsförsörjning och livsmedelsäkerhet

För modul 2. Livsmedelslaborationer, 2 hp
FSR 2. tillämpa relevanta analysmetoder för livsmedel samt muntligt presentera, tolka och diskutera analysresultat 

För modul 3. Dricksvatten, 3,5 hp                                                                                                                                                                                            FSR 3. redogöra för olika hälsofaror som är kopplade till dricksvatten och metoder som främjar en hållbar dricksvattenförsörjning samt tillämpa relevant lagstiftning kopplat till dricksvatten

Efter avklarad kurs, för betyget VG, skall den studerande kunna:

För modul 3                                                                                                                                                                                                                            
FSR 4. analysera och identifiera relevanta hälsofaror och lägga fram åtgärder för att reducera dessa alternativt koppla fallet till relevant livsmedelslagstiftning med fokus på dricksvatten

 
 

Behörighetskrav

Univ: Livsmedelssäkerhet 1, 7,5 hp

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, laborationer och skrivuppgift. Seminarier under modul 1, laborationer och skrivuppgift är obligatoriska moment i kursen och är viktiga som en förberedelse för en framtida yrkesutövning.

Examination

Examinationen sker genom skriftliga tentamen, muntliga redovisningar av laborationer, skrivuppgift och aktivt deltagande i seminarier under modul 1. För modul 3 ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG) och för modul 1 och 2 ges något av betygen underkänd (U) eller Godkänd (G). Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är genomförda. För hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För betyget godkänd krävs att alla FSR för betyget Godkänd är uppfyllda. För betyget Väl Godkänd krävs dessutom att alla FSR för betyget Väl Godkänd är uppfyllda. Studerande som underkänts i prov har rätt att undergå förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.