"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hållbar livsmedelssäkerhet 1, 7,5 hp

Engelskt namn: Sustainable Food Safety 1

Denna kursplan gäller: 2024-12-30 och tillsvidare

Kurskod: 5MH162

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljövetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2024-07-03

Innehåll

Kursen behandlar myndigheters roll i den offentliga tillsynen och företagens roll i den egna kontrollen för att uppnå säker livsmedelsproduktion och hantering. Livsmedelslagstiftning inom både nationell rätt och EU-rätt  samt metodik för att identifiera, värdera och förebygga hälsofaror i livsmedelshantering är en röd tråd genom kursen.

Förväntade studieresultat

Efter avklarad kurs, för betyget G, skall den studerande kunna:
FSR 1. redogöra för olika myndigheters tillsynsansvar i livsmedelsproduktion och distribution 
FSR 2: beskriva livsmedelföretagares krav på egenkontroll och myndigheters tillsynsmetodik för att främja hållbar livsmedelshantering, förebygga hälsofaror i livsmedelshantering samt upptäcka fusk och spåra smittspridning
FSR 3: kunna tillämpa relevant livsmedelslagstiftning

 

 

Efter avklarad kurs, för betyget VG, skall den studerande kunna:

FSR 4. analysera och identifiera relevanta hälsofaror och lägga fram åtgärder för att reducera dessa alternativt koppla fallet till relevant livsmedelslagstiftning

 

Behörighetskrav

Univ: 60 hp inom miljövetenskap, miljö- och hälsoskydd, biologi, nutrition eller kostvetenskap.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av digitala föreläsningar och seminarier samt studiebesök och skrivuppgift. Studiebesök och skrivuppgift är obligatoriska moment.

Examination

Examinationen sker genom aktivt deltagande i studiebesök samt skrivuppgift och skriftlig tentamina. Skrivuppgift och studiebesök ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Skriftliga tentamina ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är genomförda. För betyget godkänd krävs att alla FSR för betyget Godkänd är uppfyllda. För betyget Väl Godkänd krävs dessutom att FSR för betyget Väl Godkänd är uppfyllt. Studerande som underkänts i prov har rätt att undergå förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Giltig från: 2025 vecka 1

Obligatorisk litteratur

Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
ISBN: 9789144006567
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tillhandahålles av institutionen

Obligatorisk litteratur

Litteratur enligt lärarens anvisningar tillkommer.

Aktuell lagstiftning: lagstiftning inom livsmedel och dricksvattenområdet
EMG - Ekologi, miljö och geovetenskap :
Obligatorisk