Kursen behandlar myndigheters roll i den offentliga tillsynen och företagens roll i den egna kontrollen för att uppnå säker livsmedelsproduktion och hantering. Livsmedelslagstiftning inom både nationell rätt och EU-rätt samt metodik för att identifiera, värdera och förebygga hälsofaror i livsmedelshantering är en röd tråd genom kursen. Kursen beskriver vidare myndigheters roll i den offentliga tillsynen av dricksvatten. Vidare studeras hälsofaror förknippade med dricksvatten och dricksvattenproduktion från råvara till brukare samt metoder för en säker dricksvattenförsörjning.
Kursen är indelad i två moduler:
Modul 1: Livsmedelssäkerhet 2, 7,5 hp. Modulen behandlar myndigheters roll i den offentliga tillsynen och företagens roll i den egna kontrollen för att uppnå säker livsmedelsproduktion och hantering. Metodik för att identifiera, värdera och förebygga hälsofaror i livsmedelshantering är en röd tråd genom modulen. En central del i modulen är livsmedelslagstiftning inom både nationell rätt och EU-rätt.
Modul 2. Dricksvatten, 3,5 hp. Modulen behandlar en hållbar dricksvattenproduktion, hälsofaror kopplat till dricksvatten samt övergripande lagstiftning relevant för området. Vattenreningstekniker för stora och små anläggningar behandlas, skydd av vattentäkter liksom distribution av dricksvatten.
Förväntade studieresultat
FSR Efter avklarad kurs, för betyget G, skall den studerande kunna: För modul 1 Livsmedelssäkerhet 2, 7,5 hp: FSR 1. redogöra för olika myndigheters tillsynsansvar i livsmedelsproduktion och distribution FSR 2: beskriva livsmedelföretagares krav på egenkontroll och myndigheters tillsynsmetodik för att främja hållbar livsmedelshantering, förebygga hälsofaror i livsmedelshantering samt upptäcka fusk och spåra smittspridning FSR 3: kunna tillämpa relevant livsmedelslagstiftning FSR 4: Visa hur hantering, beredning och tillagning av livsmedel sker på ett livsmedelssäkert sätt
För modul 2 Dricksvatten, 3,5 hp: FSR 5. redogöra för olika hälsofaror som är kopplade till dricksvatten och metoder som främjar en hållbar dricksvattenförsörjning samt tillämpa relevant lagstiftning kopplat till dricksvatten
Efter avklarad kurs, för betyget VG, skall den studerande kunna: För modul 1 Livsmedelssäkerhet 2, 7,5 hp: FSR 6. analysera och identifiera relevanta hälsofaror och lägga fram åtgärder för att reducera dessa alternativt koppla fallet till relevant livsmedelslagstiftning
För modul 2 Dricksvatten, 3,5 hp: FSR 7. analysera och identifiera relevanta hälsofaror och lägga fram åtgärder för att reducera dessa alternativt koppla fallet till relevant livsmedelslagstiftning med fokus på dricksvatten
Behörighetskrav
Univ: Kost- och måltidsvetskap 1, 30 hp, samt Kost- och måltidsvetskap 2, 30 hp med godkänt betyg på modul 3 Livsmedelssäkerhet 1 och modul 4 Livsmedelsvetenskap och matlagningsmetoder 2, eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Kursen är en distanskurs med schemalagd undervisning dagtid samt obligatorisk veckoträff i Umeå. Undervisningen bedrivs i form av digitala föreläsningar och seminarier samt studiebesök och skrivuppgift. Studiebesök och skrivuppgift är obligatoriska moment. Moduler kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.
Examination
Examinationen sker genom aktivt deltagande i studiebesök samt skrivuppgift och skriftliga tentamina. Skrivuppgift och studiebesök (modul 1) ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Skriftliga tentamina (modul 1 och 2) ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är genomförda. För betyget godkänd krävs att alla FSR för betyget Godkänd är uppfyllda. För betyget Väl Godkänd krävs dessutom att FSR för betyget Väl Godkänd är uppfyllt. Studerande som underkänts i prov har rätt att undergå förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.