Under kursen kommer du att diskutera riskanalys utifrån ett individ-, jämlikhets- och samhällsperspektiv. Arbetsmiljölagen redogörs utifrån olika perspektiv och ett systematiskt arbetsmiljöarbete tillämpas på fysiska, organisatoriska och sociala faktorer i arbetsmiljön. Diskrimineringslagen och hur arbetet med aktiva åtgärder ska bedrivas på arbetsplatser tas upp samt att jämställdhetsintegrering vid myndigheter belyses. Vidare kommer samhällsskydd med myndigheters krisberedskap och samordning, samt risk- och sårbarhetsanalyser att diskuteras.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska den studerande för betyget Godkänd kunna:
FSR1. redogöra för arbets- och diskrimineringslagstiftning samt beskriva det systematiska arbetsmiljöarbetet och därmed arbetet med aktiva åtgärder och jämställdhetsintegrering
FSR2. bedöma riskfaktorer och tillämpningar av gränsvärden i arbetsmiljö samt identifiera riskområden inom arbetsmiljö och redogöra för riskbegrepp och riskhanteringsprocesser
FSR3. beskriva arbetet med samordning och ledning för kommuner, regioner och myndigheter samt deras arbete med risk- och sårbarhetsanalyser
FSR4. diskutera olika riskfaktorer och riskhantering inom arbetsmiljö utifrån ett individ-, jämlikhets- och samhällsperspektiv.
Efter avklarad kurs skall den studerande för betyget Väl Godkänd kunna:
FSR5. analysera och värdera arbetsmiljörisker och tillämpa relevant lagstiftning för en given fallbeskrivning
Behörighetskrav
Univ: 60 hp miljö- och hälsoskydd, 60 hp miljövetenskap, 60hp biologi eller 60 hp geovetenskap/naturgeografi eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier. Seminarier är obligatoriska moment i kursen.
Examination
Examinationen sker dels genom en skriftlig tentamen och seminarier. Seminarier examineras med betygen underkänd eller godkänd. För hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För betyget godkänd krävs att alla FSR för betyget Godkänd är uppfyllda. För betyget Väl Godkänd krävs dessutom att alla FSR för betyget Väl Godkänd är uppfyllda. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när allaobligatoriska moment är genomförda. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
TILLGODORÄKNANDE Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Giltig från:
2024 vecka 33
Obligatorisk litteratur
Iseskog Tommy Arbetsmiljöansvar Trettonde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik AB : [2020] : 451 sidor : ISBN: 9789139117049 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst