Huvudområden och successiv fördjupning:
Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Biologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Geovetenskap/Naturgeografi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Miljövetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap
Kursen behandlar verktyget miljökonsekvensbeskrivningar, MKB. Begrepp, metodik och historik behandlas samt anknytningen till Miljöbalken och Plan- och bygglagen. MKB-processen och MKB-dokument granskas kritiskt med avseende på miljömässiga och demokratiska krav på öppenhet och kvalitet. Myndigheters och andra aktörers roll i MKB-arbete studeras närmare, liksom hur MKB kan integreras i samhällsplaneringen.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska den studerande för betyg Godkänd kunna:
FSR 1. Beskriva hur MKB-instrumentet har utvecklats och hur MKB-processen fungerar enligt Miljöbalken och Plan- och bygglagen. FSR 2. Beskriva olika aktörers roller i MKB-processen. FSR 3. Kritiskt kunna granska MKB-dokument FSR 4. Bidra vid framtagande av miljökonsekvensbeskrivningar och samordna mindre MKB-projekt
Efter avslutad kurs ska den studerande för betyg Väl Godkänd kunna:
Univ: Två års högskolestudier (120hp) inom miljö- och hälsoskydd, miljövetenskap, naturvetenskap eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gästföreläsningar, exkursioner och övningar med gruppdiskussioner. Två projektarbeten, ett kring granskning av MKB samt ett som innebär framtagande av MKB ingår i kursen. Projektarbetena, exkursioner samt övningar med gruppdiskussioner är obligatoriska.
Examination
Examinationen sker genom skriftlig och muntlig redovisning av två projektarbeten. Betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)används. För betyget godkänd krävs att alla FSR för betyget Godkänd är uppfyllda. För betyget Väl Godkänd krävs dessutom att alla FSR för betyget Godkänd är uppfyllda.
Studerande som underkänts i prov har rätt att undergå förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsvariation. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslut ska sedan meddelas studenten. Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform för individuell anpassning i enlighet med Regler för betyg och examination.
TILLGODORÄKNANDE Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.