Under kursen studeras biologiska, kemiska och fysikaliska exponeringars hälsoeffekter, särskilt sådana som är betydelsefulla i Sverige. Vidare ges träning i att granska hälsoriskbedömning och konsekvensanalys samt i att läsa och tolka epidemiologiska studier.
Kursen är indelad i 2 moduler:
Modul 1. Teori, 7 hp. I momentet studeras biologiska, kemiska och fysikaliska exponeringars hälsoeffekter, främst utifrån hur dessa är beskrivna för olika befolkningar och grupper. Särskild tonvikt läggs vid exponeringsförhållanden som i Sverige är vanliga och effekter som är frekventa eller allvarliga. För studerade faktorer beskrivs högriskmiljöer respektive känsliga grupper i samhället. Kursen skall även orientera om miljöfaktorernas relativa betydelse som hälsoproblem samt ge träning i hur man tolkar epidemiologiska studier.
Modul 2. Tillämpning, 4 hp. Momentet ger träning i att läsa och tolka epidemiologiska studier och i att granska hälsoriskbedömning eller konsekvensanalys. I arbetat övar man på att söka, läsa och sammanfatta vetenskapliga artiklar kring en miljömedicinsk/hälsorelaterad frågeställning, samt att redovisa muntligt och skriftligt med källcitering.
Förväntade studieresultat
Efter avklarad kurs skall den studerande kunna: * översiktligt beskriva de hälsomässigt mest betydande riskfaktorerna i miljön och deras hälsoeffekter * känna till grundläggande studieupplägg samt begrepp inom miljömedicinen * redogöra för och genomföra stegen i miljömedicinsk riskbedömning * genomföra litteratursökning och granskning av vetenskapligt artiklar inom hälsoeffekter relaterade till miljöfaktorer eller livsmedel
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs kurserna Statistiska metoder 7,5 hp och Fysiologi 15 hp eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektioner, seminarier, övningar och projekt. Seminarier, övningar och projekt är obligatoriska moment i kursen.
Examination
Examinationen sker dels i form av seminarier, övningar, projekt och tentamen. Övningar och projekt kan vara skriftliga eller muntliga eller en kombination. Tentamen är normalt skriftligt. Seminarier, övningar och projekt examineras med betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G) . Tentamen examineras med något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
Studerande som underkänts i prov har rätt att undergå förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högra betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeförordning).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.