"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Miljö och samhälle, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-28

Engelskt namn: Environment and Society

Denna kursplan gäller: 2015-01-26 och tillsvidare

Kurskod: 5MH100

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-01-07

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-06-28

Innehåll

Kursen behandlar samhällets mål och styrmedel för att uppnå en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling samt hur styrmedlen kan samverka med varandra eller motverka varandra i form av intressekonflikter. Kursen ger en översikt av den offentliga förvaltningens organisation och förutsättningar, med tonvikt på miljöförvaltning. Vidare behandlas grunder och tillämpning av den svenska miljö- och planlagstiftningen samt hur miljö- och hållbarhetsfrågor integreras i samhällsplaneringen och i företags och myndigheters verksamheter. Miljöekonomiska grunder och ekonomiska styrmedel för optimal resursanvändning diskuteras.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1 översiktligt beskriva den offentliga förvaltningens uppbyggnad och hur den fungerar, det politiska systemet i Sverige, samt förklara hur politiska beslut fattas på olika nivåer.
2 förklara grunderna i det svenska regelverket för miljö- och hälsoskydd och samhällsplanering, olika aktörers roller i detsamma, samt kunna redogöra för hur miljöfrågor integreras i samhällsplaneringen.
3 ge exempel på och förklara hur optimal resursanvändning kan uppnås samt hur ekonomiska styrmedel används i samhället.
4 planera, genomföra och muntligt och skriftligt redovisa ett projektarbete som visar hur en verksamhet påverkar en hållbar utveckling respektive påverkas av samhällets styrmedel för en hållbar utveckling.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, exkursion och projektarbete. Gruppövningar, exkursion och projektarbete är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Examinationen sker dels genom en skriftlig tentamen på teoridelen, dels genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av gruppövningar och projektarbete. Gruppövningar och projektarbete examineras med betygen Underkänd (U) och Godkänd (G), skriftligt prov med något av betygen, Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

Till kursplanen hör ett kursplanetillägg daterat 2013-12-18

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.