"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hållbar livsmedelsförsörjning - från råvaruproduktion till konsument, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Sustainable food supply - from products to consumers

Denna kursplan gäller: 2014-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 5MH096

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-02-25

Innehåll

Kursens mål är att nå fördjupad förståelse för ett av våra mest aktuella och mångfacetterade miljö- och samhällsproblem, en globalt sett hållbar livsmedelsförsörjning. Kursen syftar till att analysera de biologiska, geografiska och klimatiska faktorer som begränsar livsmedelsproduktion från global till lokal nivå, samt få en uppfattning av faktiska och potentiella risker med dagens sätt att producera och konsumera livsmedel. Möjligheter och utmaningar för att uppnå en hållbar livsmedelsförsörjning studeras i förhållande till kravet på att bibehålla en hög biodiversitet och viktiga ekosystemfunktioner, att begränsa utsläpp av växthusgaser och andra miljöfarliga ämnen, samt effekter på människors hälsa.


Kursen är indelad i 3 moment som examineras var för sig, se avsnittet examination.
Moment 1. Inlämningsuppgifter, studiebesök och laboration, 2 hp.
Moment 2. Teoretisk del, 2 hp.
Moment 3. Projektarbete, 3,5 hp.

 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

Moment 1. Inlämningsuppgifter, studiebesök och laboration, 2 hp.
- planera, utföra och analysera ett eget experiment med syfte att optimera växtproduktion
- redogöra för livsmedelsproduktionens globala omfattning och dess miljö- och klimateffekter
 
Moment 2. Teoretisk del 2 hp.
- förklara och analysera de faktorer som begränsar livsmedelsproduktion lokalt och globalt
- förklara och analysera de effekter på miljö och klimat som livsmedelsproduktionen orsakar lokalt och globalt
- analysera och diskutera omfattningen av de problem och målkonflikter som finns vad gäller möjligheten att uppnå en globalt hållbar livsmedelsförsörjning

Moment 3. Projektarbete, 3,5 hp
- formulera frågeställning(ar) och hypoteser för en egen litteraturstudie av något område av relevans för en hållbar livsmedelsförsörjning
- söka efter, analysera och sammanfatta vetenskaplig litteratur av relevans för det valda projektet
- sammanställa en skriftlig rapport av arbetet inklusive en engelsk sammanfattning
- kritiskt granska motsvarande arbeten

 
 
 

Behörighetskrav

Univ: 90 hp inom något av huvudområdena miljö- och hälsoskydd, biologi, geovetenskap/naturgeografi inklusive ett examensarbete på kandidatnivå, eller motsvarande. En A samt svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av självstudier, studiebesök, laboration, litteratursökning, projektarbete, seminarier och föreläsningar. Inlämningsuppgifter, studiebesök och laboration, samt projektarbetet och seminarier är obligatoriska delar av kursen.  
Projektarbetet utförs enskilt och har som målsättning att belysa någon fråga av relevans för en hållbar livsmedelsförsörjning genom att studera aktuell vetenskaplig litteratur och debatt, samt att analysera omfattningen av problemet som sådant och de olika förslag på lösningar som finns. Projektarbetet innehåller avgränsning av vilken fråga man vill belysa; formulering av frågeställning(ar) och hypoteser; litteratursökning och inläsning; rapportskrivning; rättning av en annan rapport; seminariepresentation av det egna arbetet och opponering på ett annat arbete.  

 

Examination


Examinationen sker både skriftligt och muntligt. Inlämningsuppgifterna redovisas både skriftligt och muntligt i seminarieform. För detta ges betyget godkänd (G) eller underkänd (U). Teoridelen redovisas skriftligt och ges då något av betygen U, G eller Väl Godkänd (VG). Projektarbetet redovisas både skriftligt och muntligt och ges något av betygen U, G eller VG. För betyget VG sammanvägs betygen från de tre momenten. Betyget sätts när alla examinerande och obligatoriska delar är godkända/avklarade. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg.

En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Tillgodoräknande
 Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.