"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Riskanalys inom miljö- och hälsoskyddsområdet, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-28

Engelskt namn: Risk assessment in environmental health

Denna kursplan gäller: 2014-09-08 och tillsvidare

Kurskod: 5MH084

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-02-25

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-06-28

Innehåll

Kursens mål är att nå fördjupad förståelse för riskanalys och riskhantering inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Ämnet belyses ur ett brett och mångvetenskapligt perspektiv, från kvantitativ analys av kända och potentiella miljö- och hälsorisker, individer och samhällets värdering av sådana risker, till lagstiftning och systematiskt arbete. Kursen omfattar exempel från Sverige, Europa och övriga världen samt lokala och globala risker inom ämnesområdet. Möjligheter och behov av att förebygga miljö- och hälsorisker ställs i relation till sannolikheten att sådana "olyckor" inträffar och vilka konsekvenser de skulle få för miljön, ekosystemtjänster och människors hälsa på kort och på lång sikt.
Kursen är indelad i 3 moment som examineras var för sig, se avsnittet examination.
Moment 1: Teoretisk del, 4,5 hp.
Moment 2: Fallstudier, 1,5 hp.
Moment 3: Experiment 1,5 hp.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Moment 1: Teoretisk del, 4,5 hp.
- förklara, analysera och diskutera risker med utgångspunkt från miljö- och hälsoskyddsområdet
- identifiera, bedöma sannolikhet för, samt bedöma konsekvenser av miljö- och hälsorisker i Sverige och världen
- ta del av, analysera och diskutera riskhanteringssystem inom miljö- och hälsoskyddsområdet
- kvantifiera, analysera och diskutera miljö- och hälsorisker på olika rums- och tidsskalor
Moment 2: Fallstudier, 1,5 hp.
- ta del av, analysera och presentera fallstudier av relevans för riskanalys och riskhantering inom miljö- och hälsoskyddsområdet
Moment 3: Experiment, 1,5 hp.
- planera, utföra och analysera modellsystemexperiment för att fastställa gränsvärde för miljö- och/eller hälsorisk

Behörighetskrav

Univ: 90 hp inom något av huvudområdena miljö- och hälsoskydd, biologi, geovetenskap/naturgeografi inklusive ett examensarbete på kandidatnivå, eller motsvarande. En A samt svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, fallstudier, experiment, grupparbeten och självstudier. Fallstudier, experiment, seminarier och gruppövningar är obligatoriska delar av kursen.

Examination

Examinationen sker dels genom en skriftlig tentamen i slutet av kursen, dels genom muntlig och skriftlig redovisning av experiment, fallstudier och grupparbeten. För moment 3 ges betyget godkänd (G) eller underkänd (U). För momenten 1 och 2 ges något av betygen U, G eller Väl Godkänd (VG). För hela kursen ges något av betygen U, G eller VG. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är genomförda och redovisade. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

Till kursplanen hör ett kursplaentillägg daterat 2014-02-25

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.