Kursen behandlar olika faktorer som styr och påverkar arbetet med djurskyddsfrågor. Lagstiftning, kontrollavgifter, kontrollformer och partsfrågor samt relationer, psykologi, kommunikation och beteende är frågor som studeras. Kursen fokuserar framför allt på handläggarrollens befogenheter, ansvar, kvaliteter och problem. Konfliktfrågor och självförsvar behandlas liksom kontroll/tillsynsmetodik med psykologi och dokumentation samt olika strategier vid handläggning av djurskyddsärenden. Samarbete med andra tillsynsparter, t ex polis vid olika former av utredningar tas upp liksom villkor och förutsättningar för djurhållare.
Förväntade studieresultat
Efter avklarad kurs skall den studerande kunna:
- identifiera problem och använda lämpliga metoder för att kunna lösa olika situationer som kan uppstå i samband med den offentliga djurskyddskontrollen, - redogöra för samarbetet och samverkan med berörda parter inom djurskyddet. - handlägga djurskyddsärenden på ett myndighetsmässigt sätt utifrån gällande lagstiftning
Behörighetskrav
Univ: Djurskyddkurser motsvarande 15 högskolepoäng eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppdiskussioner samt övningar. Föreläsningar med övningar är obligatoriska (anges i schemat).
Examination
Examinationen sker genom skriftlig tentamen och individuella inlämningsuppgifter. Individuella uppgifter redovisas skriftligt. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
Studerande som har underkänts, har rätt att genomgå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg. En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.