"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hållbar livsmedelsförsörjning - från råvaruproduktion till konsument, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Sustainable food supply - from products to consumers

Denna kursplan gäller: 2013-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 5MH071

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2010-12-20

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-03-18

Innehåll

Kursens mål är att nå fördjupad förståelse för ett av våra mest aktuella miljö- och samhällsproblem, en globalt sett hållbar livsmedelsförsörjning. Kursen syftar till att analysera de biologiska, geografiska och klimatiska faktorer som begränsar livsmedelsproduktion från global till lokal nivå, samt få en uppfattning av faktiska och potentiella risker med dagens sätt att producera och konsumera livsmedel. Möjligheter och utmaningar för att uppnå en hållbar livsmedelsförsörjning studeras i förhållande till kravet på att bibehålla en hög biodiversitet och viktiga ekosystemfunktioner, att begränsa koldioxidutsläppen och den globala klimatförändringen, samt effekter på människors hälsa.

Kursen är uppdelad i träffar med eget arbete på hemorten före varje träff. Kursen är indelad i 3 moment som examineras var för sig, se avsnittet examination.

Moment 1. Hemuppgifter – muntlig och skriftlig del 2 hp.
Moment 2. Teoretisk del 2 hp.
Moment 3. Projektarbete 3.5 hp.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- förklara och analysera de faktorer som begränsar livsmedelsproduktion lokalt och globalt
- söka efter, analysera och sammanfatta vetenskaplig litteratur av relevans för de frågor kursen behandlar
- analysera och diskutera omfattningen av de problem och målkonflikter som finns vad gäller möjligheten att uppnå en globalt hållbar livsmedelsförsörjning
- diskutera och problematisera begreppet hållbar livsmedelsförsörjning på ett mångdisciplinärt sätt

Behörighetskrav

Univ: 60 hp inom inom något av huvudområdena miljö- och hälsoskydd, biologi, geovetenskap/naturgeografi eller motsvarande. En A samt svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av hemuppgifter, litteratursökning, projektarbete, seminarier och ett fåtal föreläsningar. Projektarbetet, seminarier och hemuppgiften är obligatoriska delar av kursen. Kursen startar med hemuppgiften som följs upp med en muntlig examination i seminarieform.   
Projektarbetet utförs enskilt och har som målsättning att belysa någon fråga av relevans för en hållbar livsmedelsförsörjning genom att studera aktuell vetenskaplig litteratur och debatt, samt att analysera omfattningen av problemet som sådant och de olika förslag på lösningar som finns. Projektarbetet innehåller avgränsning av vilken fråga man vill belysa; litteratursökning och inläsning; rapportskrivning; rätta en annan rapport; seminariepresentation av det egna arbetet och opponering på ett annat arbete. Projektarbetet redovisas vid ett seminarium. 

Examination


Examinationen sker både skriftligt och muntligt. För hemuppgiften krävs att man redovisar resultatet muntligt i seminarieform. För detta ges betyget godkänd (G) eller underkänd (U). Hemuppgiften redovisas även skriftligt i samband med examinationen av teoridelen och ges då något av betygen U, G eller Väl Godkänd (VG). För projektarbetet ges något av betygen U, G eller VG. På skriftlig examination av teoridelen ges något av betygen U, G eller VG. På hel kurs ges något av betygen U, G eller VG. Betyget sätts när alla examinerande och obligatoriska delar är godkända/avklarade.  För betyget VG sammanvägs betygen från de tre momenten. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg.

En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
TILLGODORÄKNANDE. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning)

Övriga föreskrifter

Litteratur
Förslag på litteratur till projektuppgiften och lämpliga projektuppgifter delas ut i samband med kursstarten.
Obligatorisk för teoridelen
Till teoridelen och till hemuppgiften används aktuella forskningsartiklar, databaser och annan information som finns tillgängligt på internet. Litteraturlistor och aktuella web-adresser delas ut i samband med kursstarten.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 36

Tillhandahålles i samband med kursstart och de teoretiska föreläsningarna.

Obligatorisk för teoridelen

Aktuella forskningsartiklar tillhandahålles i samband med föreläsningar. För projektarbetet används aktuella forskningsartiklar och annan litteratur som studenten söker och väljer själv.