Kursen behandlar hållande av sällskapsdjur samt sällskapsdjur som användes i försöksdjurs-
verksamhet med avseende på djurhälsa och djurmiljö. Arter, beteende, djurutrymmen, foder samt sjukdomar är viktiga moment i kursen. Vidare behandlas den djurskyddslagstiftning som berör sällskapsdjur och sällskapsdjur i försöksdjursverksamhet samt den miljölagstiftning som berör olägenheter vid hållande av sällskapsdjur.
Förväntade studieresultat
Efter avklarad kurs skall den studerande kunna:
beskriva risker för och effekter på enskilt hållande av sällskapsdjur och verksamhetsinriktat hållande av sällskapsdjur
utifrån ett myndighetsperspektiv delta i tillämpningen av de regler som skall förebygga ohälsa hos sällskapsdjur
översiktligt beskriva de olägenheter som kan uppstå vid hållande av sällskapsdjur
Behörighetskrav
Univ: Djurskyddskurs 7,5 hp på grundnivå eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av introduktionsföreläsningar, studiebesök, övningar samt projektarbete. Studiebesök, övningar samt projektarbete är obligatoriska.
Examination
Examinationen sker genom en skriftlig tentamen och bedömning av den studerandes prestationer i form av övningsredovisning och projektuppgift. Detta kan ske antingen vid kursens slut eller under kursens gång. Individuella uppgifter redovisas skriftligt. Betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG) används vid examination på kursen. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg.
En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Litteratur
Giltig från:
2010 vecka 4
Obligatorisk litteratur
Jensen Per Djurens beteende och orsakerna till det Falköping : LT:s förlag : 1993 : ISBN: 91-36030910 Se Umeå UB:s söktjänst