Under kursen kommer studenterna arbeta kring projekt som behandlar livsmedel utifrån ett hälsoriskperspektiv. Särskild tyngdpunkt läggs på hälsorisker med toxikologisk karaktär, som vid exponering för miljöföroreningar, bekämpningsmedelsrester eller specifika tillsatser i livsmedel. Under projektarbetet kommer studenterna att läsa forskningsartiklar, lagstiftning, direktiv och/eller myndighetsinformation som behandlar hälsorisker med livsmedel samt diskutera och granska riskbedömning. Seminarier hålls under kursens gång, där studenterna tillsammans med handledare diskuterar sina arbeten och hur de problem de stöter på relaterar till toxikologi, epidemiologi och forskningsmetodik. Projektarbetet kan ske individuellt eller i grupp och kan vara en fortsättning på fördjupningsarbetet på kursen Hälsoeffekter.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
diskutera och granska hälsoriskbedömningar för livsmedel från myndigheter och andra källor
ta fram och förstå visst underlag för sådana hälsoriskbedömningar
Behörighetskrav
Kursen Hälsoeffekter eller motsvarande kunskaper
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av seminarier och projekt, vilka är obligatoriska moment i kursen.
Examination
Examinationen sker i form av seminarier och avrapportering av projekt. Avrapportering av projekt sker både skriftligt och muntligt. Seminarier och projekt examineras med betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För hela kursen ges betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.