"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Yttre miljö, 5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Outdoor Environment

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 5MH065

Högskolepoäng: 5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Miljöteknik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-06-29

Innehåll

Kursen tydliggör grunder för ekosystemens struktur och funktion, ger exempel på samhällets påverkan på den yttre miljön med avseende på kemiska och fysikaliska faktorer. Klimatförändringarnas historik och framtidsprognoser presenteras och diskuteras. Samband mellan arbetsmiljö och yttre miljö behandlas. Aktuell lagstiftning exempelvis miljöbalken, REACH (kemikalielagstiftning inom EU) och tillämpning av regler och standarder gås igenom. Speciellt belyses förebyggande miljöskydd, dvs. de tekniker och styrmedel som gör det möjligt att uppnå framtida miljömål och styra mot en hållbar utveckling för såväl industrier och organisationer som individer.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna • ha förståelse för vilka effekter kemiska och fysikaliska faktorer kan ge på miljön i ett helhetsperspektiv. • ha kunskap om grunderna i miljölagstiftning och miljöstandarder. • beskriva såväl olika förebyggande metoder som olika reningsmetoder för att minimera miljöpåverkan och uppnå hållbar utveckling. • beskriva uppbyggnaden av ett effektivt miljöledningssystem samt delta i diskussioner kring revision av dessa.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Vidare kan grupp- och projektarbeten, exkursioner och studiebesök förekomma, om dessa ingår är de obligatoriska moment.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftlig tentamen och seminarier och dels genom muntlig och skriftlig redovisning av projektarbete när de förekommer. Vid exkursioner och studiebesök krävs aktivt deltagande. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prövningar för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.