"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Livsmedelstillsyn och kontroll, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Food Control

Denna kursplan gäller: 2008-09-29 och tillsvidare

Kurskod: 5MH054

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-10-20

Innehåll

Kursens behandlar vissa grundläggande frågor om olika livsmedel samt regler och krav för att kunna bedriva tillsyn av livsmedelshantering i olika former. Risker och säkerhetsfrågor kring livsmedelshanteringen behandlas. Olika slag av livsmedel, hantering och branscher liksom former för livsmedelskontroll och -tillsyn studeras. Livsmedelslagstiftningen och dess krav studeras liksom olika parters ansvar vad gäller allt från import och export till tillverkning, hantering och försäljning samt egenkontroll och myndighetskontroll. Även EU-frågor omkring livsmedelshantering i olika sammanhang behandlas.

Förväntade studieresultat

Efter avklarad kurs skall den studerande kunna: • redogöra övergripande för olika livsmedels beskaffenheter och egenskaper • redogöra för lagstiftning och regler för livsmedelsområdet • förklara risker och säkerhetsfrågor vid livsmedelshantering • redogöra för olika former av tillsyn och kontroll • planera och bedriva tillsyn och kontroll av livsmedelsverksamhet.

Behörighetskrav

Univ: Två års högskolestudier (120 hp) inom miljö- och hälsoskydd, miljövetenskap, naturvetenskap eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, studiebesök, grupp- och projektarbeten samt seminarier. Studiebesök, grupp- och projektarbeten samt seminarier är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker genom skriftlig tentamen och bedömning av den studerandes prestationer i form av övningsredovisningar, projektarbeten och rapporter. Detta kan ske antingen vid kursens slut eller under kursens gång. Inlämnat projektarbete redovisas skriftligt och i seminarieform. För kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Studerande som underkänts, har rätt att genomgå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i prov, rätt att hos styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses att bestämma betyg vid förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg. En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Övriga föreskrifter

Kursen ersätter tidigare kurs Livsmedelstillsyn och kontroll, kurskod 5MH006.

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 40

Obligatorisk litteratur

Israelsson Tomas
Offentlig kontroll enligt livsmedelslagen
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 120 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32601-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-01544-5
Se Umeå UB:s söktjänst