"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hållbarhet i praktiken, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Sustainable Development in Practice

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 5MH050

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-12-29

Innehåll

Kursen behandlar planeringssystem på olika geografiska nivåer med avseende på ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter. Planering på internationell, nationell, regional och lokal kommunal nivå studeras. Olika samhälls- och miljöparametrar behandlas och värderas. Tillståndet i miljön och samhället diskuteras som underlag för framtida mål. Samhällsutvecklingen inom olika områden tas upp liksom olika politiska, ekonomiska och juridiska styrmedel. Kursdeltagarnas kunskaper och erfarenheter från olika intresse- och sakområden ligger till grund för en helhetssyn på begreppet hållbar utvecklings tillämpning och användning. Olika stöd och verktyg för den reella planeringen redovisas och prövas. Kursen avslutas genom framtagande av någon form av planeringsmodell för en process mot en hållbar utveckling att tillämpas i kommunal planering.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - redogöra övergripande för planeringsmodeller för olika nivåer och områden, - redogöra för olika styrmedel som påverkar planeringsförutsättningarna, - bedöma olika faktorers och bakgrundsdatas betydelse i planeringssammanhang, - omsätta sina egna kunskaper, erfarenheter och intressen i ett hållbarhetsperspektiv med helhetssyn, - beskriva hur planering kan genomföras i praktiken, - delta aktivt i planering och på ett konstruktivt sätt verka för sina egna frågor och intressen.

Behörighetskrav

Univ: Grundläggande behörighet och kunskap om eller erfarenhet av olika samhällsfrågor genom högre utbildning eller yrkeserfarenhet eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, övningar, projektarbeten samt studiebesök. Seminarier, övningar, projektarbeten och studiebesök är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Examinationen sker dels genom en skriftlig tentamen, dels genom muntlig och skriftlig redovisning av grupparbeten och projektarbete. För hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är genomförda. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknande-ordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.