Kursen behandlar svamp som livsmedel, plockning , risker och säkerhetsfrågor vid hantering av svamp samt svamparnas användbarhet. Näringsinnehåll, livsmedelshantering, livsmedelslagstiftning studeras liksom olika metoder att förädla och tillaga svamp.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- redogöra för hantering och tillvaratagande av matsvamp,
- förstå risker och säkerhetsfrågor vid hantering av svamp,
- redogöra för lagstiftning och regler inom matsvampområdet.
Behörighetskrav
Univ: Svampkunskap I eller motsvarande kunskaper. Dispens från svenska och engelska.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, laborationer, grupp- och projektarbeten. Vissa föreläsningar, laborationer, grupp- och projektarbeten samt seminarier är obligatoriska.
Examination
Examinationen sker genom muntliga och skriftliga prov, inlämningsuppgifter och projektarbete.
Detta kan ske antingen vid kursens slut eller under kursens gång. Inlämnat projektarbete redovisas skriftligt och i seminarieform. Betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG) används. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b§). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordningen).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.