"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Miljökonsekvensanalys och samhällsplanering, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Environmental Impact Assessment and Urban and Regional Planning

Denna kursplan gäller: 2010-08-23 och tillsvidare

Kurskod: 5MH027

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-04-02

Reviderad av: tekniska naturvetenskapliuga fakultetsnämnden, 2010-03-05

Innehåll

Kursen behandlar samhällsplanering, t.ex. fysisk-, miljö- och naturvårdsplanering samt vattenplanering och social planering. Kursen innehåller också lagstiftning och andra instrument som berör planering och miljökonsekvensanalys samt problem och skyddsåtgärder vid miljökonsekvensanalyser. Inom kursen ska inhämtade kunskaper och färdigheter tillämpas genom övningar och projektarbeten. Kursen är indelad i två moment: Samhällsplanering 6 hp och Miljökonsekvensanalys 9 hp. Samhällsplanering 6 hp Urban and Regional Planning I momentet behandlas en genomgång av den svenska samhällsplaneringens grunder, utformning och lagstiftning vid fysisk-, social- och beredskapsplanering samt planering för en hållbar utveckling och för skydd av natur- och kulturvärden. I momentet belyses också internationella aspekter som till exempel EU´s arbetssätt i planeringsfrågor. Dessutom behandlas planinstrument, planers utformning och dess styrande funktion samt påverkansmöjligheter vid planering såsom samrådskrav och medborgarinflytande. I momentet ingår också diskussioner om praktikfall samt en exkursion. Miljökonsekvensanalys 9 hp Environmental Impact Assessment Momentet behandlar en beskrivning av processer, upplägg och lagkrav vid miljökonsekvensanalys (MKA) och i miljökonsekvensbeskrivningar (MKB), främst inom samhällsplaneringen och vid miljöprövningar. I momentet ingår också samhällsbuller såväl som en del i miljökonsekvensanalys som i planering . Vidare ingår en fördjupning av bl.a. riskanalyser, alternativbedömning, kvalitetsfrågor och skydds- och kompensationsåtgärder samt samrådsprocesser. Exkursion och ett projektarbete ingår också i momentet.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - översiktligt beskriva svensk samhällsplanering - översiktligt beskriva samhällsplanering ur ett internationellt perspektiv - förstå och förklara regelverket i svensk samhällsplanering - granska praktikfall inom svensk samhällsplanering - beskriva olika aktörers roller i MKB- och MKA-processen - förklara och tillämpa regelverket vid MKB- och MKA-processen - kritiskt och konstruktivt kunna granska MKB- och MKA-dokument - genomföra och dokumentera ett projektarbete i form av en uppsats inom MKA - utveckla enklare MKB-MKA-projekt.

Behörighetskrav

Univ:22,5 hp av kurserna Byggnader och miljö, Risk säkerhet och arbetsmiljö, Lantbruk och djurskydd, Miljöfarlig verksamhet eller motsvarande kunskaper, alternativt 90 hp inom huvudområdet biologi eller geovetenskap/naturgeografi och 30 hp inom miljö- och hälsoskydd varav minst 7,5 hp skall vara miljörätt. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, exkursioner, seminarier och handlett projektarbete. Exkursioner, studiebesök, seminarier och handlett projektarbete är obligatoriska moment i kursen

Examination

Examinationen sker dels genom en skriftlig tentamen på teoridelen, dels genom muntlig och skriftlig redovisning av seminarier och handlett projektarbete samt aktivt deltagande vid exkursioner. På den skriftliga tentamen samt på hela kursen sätts betygen, Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På seminarier, exkursioner och handlett projektarbete sätts betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.. Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i prov för kurs eller del av kurs, har rätt att hos styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeförordning).

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 34

Obligatorisk litteratur

MKB : introduktion till miljökonsekvensbeskrivning
hedlund anders, Kjellander Cecilia
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 197 s. :
ISBN: 978-91-44-04618-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Planeringens utmaningar och tillämpningar
Berger Sune, Forsberg Gunnel
1. uppl. : Uppsala : Konsultförlaget/Uppsala Publishing House : 2005 : 493 s. :
ISBN: 91-7005-294-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Skönheten och oljudet : [handbok i trafikbullerskydd]
Åkerlöf Leif, Byman Ulla, Grosso Giuseppe
Stockholm : Svenska kommunförb. :b Kommentus [distributör] : cop. 1998 : 132, [7] s. :
ISBN: 91-7099-724-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Tillhandahålles av institutionen

Sveriges nationalatlash [Kartografiskt material].p Arbete och fritid
Wastenson Leif, Abrahamsson Kurt V.
1. utg. : Stockholm : Sveriges nationalatlas (SNA) ;a Höganäs :b Bra böcker : 1993 : 128 s. :
http://www.sna.se/webbatlas/z SNA webbatlas
ISBN: 91-87760-21-5 (Sveriges nationalatlas (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst