"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Livsmedelssäkerhet, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Food Safety

Denna kursplan gäller: 2012-01-23 och tillsvidare

Kurskod: 5MH022

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-03-15

Reviderad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2011-11-23

Innehåll

Kursen innehåller miljö- och hälsoskyddsrelaterade aspekter på livsmedelsområdet med fokus på hur livsmedelssäkerhet skall uppnås. Livsmedelsbranschens organisation, livsmedelslagstiftning inom både nationell rätt och EG-rätt, näringslära samt livsmedelshantering studeras. Myndigheters roll i den offentliga kontrollen och företagens roll i egentillsynen behandlas. HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) ingår som en arbetsmetod för att identifiera, värdera och förebygga hälsofaror i livsmedelshanteringen. Den globala och lokala vattensituationen, prognoser för vattenförbrukning, utredningar och skydd för vattentäkter, vattenreningstekniker för små och stora anläggningar, distribution av dricksvatten samt relevant lagstiftning studeras Kursen är indelad i tre moment: Moment 1: Livsmedelssäkerhet, 10 hp. I momentet ingår livsmedelskunskap, hälsofaror förknippade med livsmedelshantering, metoder och verktyg för att skapa en säker livsmedelshantering samt kostens betydelse för vår hälsa. Lagstiftning, myndigheternas ansvar och roll i den offentliga kontrollen och företagens ansvar och roll i den egna kontrollen är en central del i kursen. Tillämpning sker i form av seminarium, studiebesök, projektarbete och fallstudier. Moment 2: Livsmedelslaborationer 2 hp I momentet ingår provtagningsmetodik, livsmedelsproduktion och praktiskt tillämpning i form av laborationer. Kemiska och mikrobiologiska analyser utförs och resultatet presenteras muntligt. Moment 3. Dricksvatten 3 hp. I momentet studeras den globala och lokala vattensituationen, prognoser för vattenförbrukning och utredningar och skydd för vattentäkter. Vattenreningstekniker för stora och små anläggningar ingår liksom distribution av dricksvatten. Relevant lagstiftning och hälsofaror kopplat till dricksvatten ingår. Tillämpning sker i form av studiebesök, analys av dricksvatten samt tolkning av analysresultat.

Förväntade studieresultat

Efter avklarad kurs skall den studerande kunna: För moment 1 Livsmedelssäkerhet 10 hp • redogöra för livsmedelsföretagens ansvar vad beträffar livsmedelsäkerhet, • identifiera och redogöra för olika faror som är kopplade till livsmedelshantering • beskriva och motivera metoder som främjar en säker livsmedelshantering • diskutera och motivera kostens betydelse för vår hälsa • utifrån ett myndighetsperspektiv tillämpa relevant lagstiftning inom livsmedelsområdet För moment 2: Livsmedelslaborationer 2 hp: • tillämpa provtagningsmetodik och relevanta analysmetoder • presentera och diskutera analysresultat muntligt För moment 3: Dricksvatten 3 hp • förklara hur vattenförsörjningen principiellt är uppbyggd • redogöra för skyddet av vattentillgångar • redogöra för olika faror som är kopplade till dricksvatten • beskriva olika reningstekniker med avseende på dricksvatten • känna till relevant lagstiftning kopplat till dricksvattenhantering

Behörighetskrav

Univ: Kurserna Hälsoeffekter och Metodik i miljö- och hälsoskyddsarbete eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, laborationer, seminarier, studiebesök och projektarbete. Laborationer, seminarier, studiebesök och projektarbete är obligatoriska moment i kursen och är viktiga som en förberedelse för framtida yrkesutövning.

Examination

Examinationen sker genom skriftliga tentamina, muntlig presentation av projektarbete och laborationsresultat. För moment 1 och 3 ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG) och för moment 2 ges något av betygen underkänd (U) eller Godkänd (G). Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är avklarade. Studerande som underkänts i prov har rätt att undergå förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

  • Giltig från: 2015 vecka 3

    Obligatorisk litteratur

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsvetenskap
    Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
    2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
    ISBN: 9789144095677
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tillhandahålles av institutionen

    Aktuell lagstiftning : Lagstiftning inom livsmedelsområdet samt vägledningar

    Obligatorisk

    Naturvårdsverkets handbok 2010:5 om vattenskyddsområde
    1. utg. : Stockholm : Naturvårdsverket : 2011 : 134 s. :
    Fulltext
    ISBN: 978-91-620-0170-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fuchs Georg
    Livsmedelskemi : analys och kontroll
    [Ny omarb. och utökad uppl.] : Uppsala : Livsmedelsverket : 1998 : 79 s. :
    ISBN: 91-7714-102-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Tillhandahålles under laborationsmomentet.

  • Giltig från: 2012 vecka 4

    Obligatorisk litteratur

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jonsson Lenad 1947-
    Livsmedelsvetenskap
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04346-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tillhandahålles av institutionen

    Aktuell lagstiftning : Lagstiftning inom livsmedelsområdet samt vägledningar

    Obligatorisk

    Naturvårdsverkets handbok 2010:5 om vattenskyddsområde
    1. utg. : Stockholm : Naturvårdsverket : 2011 : 134 s. :
    Fulltext
    ISBN: 978-91-620-0170-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bokpoolen

    Fuchs Georg
    Livsmedelskemi : analys och kontroll
    [Ny omarb. och utökad uppl.] : Uppsala : Livsmedelsverket : 1998 : 79 s. :
    ISBN: 91-7714-102-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bokpoolen administreras av studenterna.