"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Miljöfarlig verksamhet, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Environmental Hazardous Activities

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 5MH021

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-12-29

Innehåll

Miljöfarliga verksamheter av olika slag studeras, exempelvis nyttjandet av naturresurser, små- och storskalig industriell verksamhet samt samhällets energitillförsel och -användning. Reningsteknik för luft, mark och vatten (exempelvis avloppsvattenrening) samt avfallsbehandling ingår som viktiga delar. Förebyggande åtgärder för att minska miljöpåverkan behandlas i anslutning till de olika verksamheterna. Lagstiftningen och dess tillämpning inom miljöområdet såsom ärendehandläggning, tillsyn och egenkontroll ingår tillsammans med en översiktlig presentation av miljöledningssystem.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - övergripande beskriva och förstå miljöfarliga verksamheters aktiviteter såsom processer, tekniker och organisation, - identifiera och värdera olika risker för miljöpåverkan från aktiviteter definierade som miljöfarlig verksamhet, - beskriva och föreslå såväl förebyggande metoder som olika reningsmetoder för att minimera miljöpåverkan och uppnå hållbar utveckling, - delta i och ha kunskaper om myndigheters handläggning av olika ärenden förknippade med miljöfarlig verksamhet, - planera och genomföra ett projektarbete.

Behörighetskrav

Univ: Miljöeffekter 11,5 hp, Hälsoeffekter 11hp, Luft och buller 7,5 hp och Metodik i miljö- och hälsoskyddsarbete 15 hp eller motsv

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, projektarbeten och studiebesök. Seminarier, gruppövningar, projektarbeten och studiebesök är obligatoriska moment.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftligt prov, dels genom muntlig och skriftlig redovisning av seminarier, gruppövningar och projektarbete i det fall de förekommer. Seminarier, gruppövningar och projektarbeten examineras med betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G) och skriftligt prov med något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b§). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt ( se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur