Kursen behandlar tillsynsmetodik med psykologi och dokumentationsteknik samt de strategier, den handläggningsmetodik och tillämpning av djurskyddslagstiftningen som krävs i djurskyddsärenden. Vidare tas olika former upp för handläggning av klagomål, anmälningar, anmärkningar, tillstånd, förelägganden, förbud mm. Myndighetsfrågor vid tillsyn och handläggning behandlas ingående liksom den enskilde handläggarens befogenheter, ansvar och arbetsuppgifter.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall den studerande kunna:
- handlägga djurskyddsärenden på ett myndighetsmässigt korrekt sätt utifrån gällande lagstiftning
- bedöma värdet av och tillämpa olika tillsynsstrategier och -metoder vid djurskyddstillsyn.
Behörighetskrav
Djurskyddskurs på grundnivå eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, studiebesök, grupp- och projektarbeten samt bedömningsövningar. Studiebesök, grupp- och projektarbeten och bedömningsövningar är obligatoriska.
Examination
Examinationen sker genom skriftlig tentamen och bedömning av den studerandes prestationer i form av redovisning av bedömningsövningar och individuella uppgifter. Detta kan ske antingen vid kursens slut eller under kursens gång. Individuella uppgifter redovisas skriftligt. Betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G) används. Studerande som har underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få betyget godkänd. Studerande, som två gånger underkänts i prov för kurs eller del av kurs, har rätt att hos styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknande- förordning).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.