"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Energi i ett hållbart samhälle, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Energy in a Sustainable Society

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 5MH016

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Molekylärbiologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-12-29

Innehåll

Kursen ger en allmän presentation både av olika energiformer, energislag och energitekniker såväl som samhällsutvecklingens historiska energianvändning fördelat på de olika sektorerna industri, transporter och bebyggelse. Energiområdets specifika betydelse för att uppnå hållbar utveckling studeras ingående tillsammans med de miljö- och hälsoeffekter som uppkommer. En presentation görs av olika styrmedel och strategier för att åstadkomma en effektiv förändring av energianvändningen i framtiden. EU-direktiv och annan aktuell lagstiftning inom området behandlas översiktligt. Energieffektiviseringens möjligheter tillsammans med potentialerna att basera framtida energibehov på förnyelsebara resurser är grundläggande avsnitt i kursen.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - översiktligt beskriva Sveriges och världens energiförsörjning och –användning, - översiktligt redogöra för olika energitekniker, - identifiera kopplingen mellan miljö- och hälsoeffekter och samhällets energibehov, - beskriva olika möjligheter att förändra samhällets energiförsörjning och -behov speciellt med inriktning mot energieffektivisering och övergång till förnyelsebara energislag kopplat till olika strategier och styrmedel för en hållbar utveckling, - planera och genomföra ett projektarbete.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, studiebesök och projektarbete. Gruppövningar, studiebesök och projektarbete är obligatoriska moment.

Examination

Examinationen sker dels genom en skriftlig tentamen, dels genom muntlig och skriftlig redovisning av gruppövningar och projektarbete i det fall de förekommer. Gruppövningar och projektarbete examineras med betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G), skriftligt prov med något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b§). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordningen).

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 4

Obligatorisk litteratur

Energi för hållbar utveckling : ett historiskt och naturvetenskapligt perspektiv
Areskoug Mats, Eliasson Per
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 361, [7] s. :
ISBN: 978-91-44-01538-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Att bygga ett hållbart samhälle
Johansson Birgitta, Orrskog Lars
1. uppl. : Stockholm : Natur och kultur : 2002 : 224 s. :
ISBN: 91-27-50545-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Tillhandahålles via institutionen

Energiläget 2009
Statens energimyndighet :
http://www.stem.se

Faktaunderlag till Naturskyddsföreningens konferens : "Halva energin - hela välfärden",
2008 :

På väg mot ett oljefritt Sverige
Stockholm : Statsrådsberedningen : 2006 : 67 s. :
http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/62/80/bf5c673c.pdf