Kursen behandlar förutsättningar och produktion i lantbruket samt lantbrukets påverkan på miljön. Produktionsformer, markresurs- och markvårdsfrågor samt samhällsekonomiska aspekter behandlas. Olika lantbruksformers påverkan på miljön och förutsättningar för en hållbar utveckling studeras. Användning av växtnäring, kemiska medel och bekämpningsmedel behandlas liksom miljö- och hälsoskyddsåtgärder, lagstiftning och tillsyn samt berörda myndigheters och parters samt intressenters roller och ansvar. Även EU-frågor inom lantbruksområdet belyses övergripande.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall den studerande kunna: • förstå och redogöra för hur olika produktionsformer inom lantbruket påverkar miljön • beskriva risker och effekter för miljön från olika produktionsformer • utifrån ett myndighetsperspektiv med gällande lagstiftning delta i tillämpningen av de regler som skall förebygga ohälsa hos människor och effekter på miljön
Behörighetskrav
120 hp inom huvudområdet miljö- och hälsoskydd
Undervisningens upplägg
Undervisningen genomförs i form av föreläsningar, grupparbete, projektarbete, exkursion, studiebesök med övningar. Projektarbete, grupparbete och exkursion är obligatoriska moment.
Examination
Examinationen sker genom en skriftlig tentamen, skriftlig och muntlig redovisning av projektarbete och redovisning av grupparbete. För hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är genomförda. Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i prov för kurs eller del av kurs, rätt att hos prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.