"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Miljökonsekvensbeskrivning, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Environmental Impact Statement (EIS)

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 5MH011

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: För denna kurs ges betygen VG Väl godkänd, G Godkänd, U Underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-09-21

Innehåll

Kursen behandlar begrepp och metoder i miljökonsekvensbeskrivningsarbetet (MKBs-arbetet) samt utvecklingen av MKB i ett nationellt och europeiskt perspektiv. Regelverket för Sverige och EU ges särskild uppmärksamhet. MKB-processen granskas kritiskt utifrån miljömässiga och demokratiska krav på kvalitet och öppenhet. Miljövärderingar och behov av prioriteringar diskuteras. Olika myndigheters och andra aktörers roller i MKB-arbetet studeras närmare, liksom hur MKB kan integreras i samhällsplaneringen.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna: - redogöra för hur MKB-instrumentet har utvecklats och ingående beskriva hur MKB-processen fungerar enligt miljöbalken och plan- och bygglagen. - beskriva olika aktörers roller i MKB-processen. - delta i framtagande av MKB och samordna mindre MKB-projekt. - kritiskt och konstruktivt kunna granska MKB-dokument.

Behörighetskrav

Univ: Två års högskolestudier (120hp) inom miljö- och hälsoskydd, miljövetenskap, naturvetenskap eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, studiebesök och övningar med gruppdiskussioner. Ett större projektarbete kring framtagande av MKB ingår även i kursen. Projektarbetet, studiebesök, övningar och gruppdiskussioner är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker genom skriftlig tentamen och bedömning av de studerandes prestationer i form av rapporter, projektarbeten och redovisningar. Detta kan ske antingen vid kursens slut eller under kursens gång. Inlämnat projektarbete redovisas skriftligt och i seminarieform. Betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G) används. Studerande som har underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Studerande, som två gånger underkänts i prov för kurs eller del av kurs, har rätt att hos styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses att bestämma betyget vid förnyat prov. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknande-förordning).

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 40

MKB : introduktion till miljökonsekvensbeskrivning
hedlund anders, Kjellander Cecilia
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 197 s. :
ISBN: 978-91-44-04618-1
Se bibliotekets söktjänst

Sundkvist Erik
MKB- övningar och exempel (kompendium)