"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Miljöanpassat byggande, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Sustainable Building

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 5MH010

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: För denna kurs ges endast betyget G Godkänd eller U Underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-02-26

Innehåll

Kursen behandlar förutsättningar för planering och byggande på ett miljöanpassat sätt för att skapa bättre förutsättningar för en uthållig utveckling. Samspelet mellan byggande och dess omgivning behandlas liksom ekologiska samband och naturliga kretslopp samt systemvillkoren för ett uthålligt samhälle. Såväl ny- som ombyggnad och rivning av enskilda byggnader eller anläggningar samt tekniker och metoder samt resurs- och energifrågor studeras. Byggnadsfysik, -teknik och -material relateras till miljöanpassade krav. Avfallsfrågor vid byggande och rivning, liksom former för återvinning och återanvändning behandlas. Betydelsen av helhetssyn vid olika byggprojekt från planering, projektering, byggande, brukande till rivning behandlas. Lagstiftningens- och andra faktorers krav, begränsningar eller möjligheter för miljöanpassat byggande studeras.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall den studerande kunna:

- redogöra övergripande för sättet att se på ett miljöanpassat byggande
- förklara olika samband av betydelse för ett hållbart byggande ur ett samhällsperspektiv framförallt ur ekologisk synpunkt
- bedöma olika byggprocesser och -former relaterat till ett miljöanpassat byggande samt värdera olika byggprojekt ur en helhetssyn
- medverka i planering och byggande med en specifik kompetens för ett miljöanpassat förhållningssätt.

Behörighetskrav

Univ: Två års högskolestudier (120 hp) inom miljö- och hälsoskydd eller byggnadsteknisk utbildning eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, projektarbeten samt studiebesök. Seminarier, övningar, projektarbeten och studiebesök är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Examinationen sker genom skriftlig tentamen och bedömning av den studerandes prestationer i form avrapportering av projektarbeten och övningar. Avrapporteringen är skriftlig eller muntlig eller en kombination. Betyg på kursen sätts först när alla prov och alla obligatoriska moment är genomförda. Betygsskalan består av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Studerande som har underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Studerande, som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses att bestämma betyg vid förnyat prov.
TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.