"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Miljöförvaltning, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Environmental Management

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 5MH009

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: För denna kurs ges endast betyget G Godkänd eller U Underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-02-26

Innehåll

Kursen behandlar framför allt frågor om myndighetsadministration. Det politiska systemet, organ på olika nivåer och förvaltning i andra former behandlas. Även EU-frågor av betydelse belyses. Former för ledning och styrning studeras liksom demokrati, insyn, offentlighet och myndighetsutövning utifrån gällande förvaltningslagstiftning som följer av miljöbalken, plan- och bygglagstiftning, livsmedelslag och annan speciallagstiftning. Beslutsprocesser, befogenheter och skyldigheter kopplade till myndighetsrollen på såväl förvaltnings- som individnivå behandlas. Olika former för administration kommunikation och information studeras. Översiktligt tas även former för miljöförvaltning och miljöledning i företag upp. Kvalitets- och effektivitetsfrågor vid förvaltning studeras liksom verksamhetsmål och uppföljning.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall den studerande kunna:

- redogöra för det politiska systemet samt organ och förvaltningar på olika nivåer
- beskriva olika former av ledning och styrning samt kommunikation och information
- förklara demokratifrågor samt insyn, offentlighet och myndighetsutövning utifrån gällande lagstiftning
- redogöra för olika beslutsprocesser, befogenheter och skyldigheter kopplade till myndighetsrollen
- arbeta med handläggning av ärenden på ett myndighetsmässigt sätt.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupp- och projektarbeten samt seminarier. Grupp- och projektarbeten och seminarier är obligatoriska moment.

Examination

Examinationen sker genom skriftlig tentamen och bedömning av den studerandes prestationer i form av rapporter och övningsredovisningar. Detta kan ske antingen vid kursens slut eller under kursens gång. Betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G) används. Betyget sätts på hel kurs efter att alla moment genomförts. Studerande som har underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses att bestämma betyg vi förnyat prov.
TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.