"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Livsmedelstillsyn och kontroll, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Food Control

Denna kursplan gäller: 2007-07-02 och tillsvidare

Kurskod: 5MH006

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: För denna kurs ges endast betyget G Godkänd eller U Underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-08-29

Innehåll

Kursens behandlar vissa grundläggande frågor om olika livsmedel samt regler och krav för att kunna bedriva tillsyn av livsmedelshantering i olika former. Risker och säkerhetsfrågor kring livsmedelshanteringen behandlas. Olika slag av livsmedel, hantering och branscher liksom former för livsmedelskontroll och -tillsyn studeras. Livsmedelslagstiftningen och dess krav studeras liksom olika parters ansvar vad gäller allt från import och export till tillverkning, hantering och försäljning samt egenkontroll och myndighetskontroll. Även EU-frågor omkring livsmedelshantering i olika sammanhang behandlas.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall den studerande kunna: - redogöra övergripande för olika livsmedels beskaffenheter och egenskaper - redogöra för lagstiftning och regler för livsmedelsområdet - förklara risker och säkerhetsfrågor vid livsmedelshantering - redogöra för olika former av tillsyn och kontroll - planera och bedriva tillsyn och kontroll av livsmedelsverksamhet.

Behörighetskrav

Univ: Två års högskolestudier (120 hp) inom miljö- och hälsoskydd, miljövetenskap, naturvetenskap eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, studiebesök, grupp- och projektarbeten samt seminarier. Studiebesök, grupp- och projektarbeten samt seminarier är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker genom skriftlig tentamen och bedömning av den studerandes prestationer i form av övningsredovisningar, projektarbeten och rapporter. Detta kan ske antingen vid kursens slut eller under kursens gång. Inlämnat projektarbete redovisas skriftligt och i seminarieform. Betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G) används. Studerande som har underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Studerande, som två gånger underkänts i prov för kurs eller del av kurs, har rätt att hos styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknande-förordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.