"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Metodik i miljö- och hälsoskyddsarbete, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Methods in Environmental Health Management

Denna kursplan gäller: 2009-02-23 och tillsvidare

Kurskod: 5MH003

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-08-29

Reviderad av: tekniska naturvetenskapliuga fakultetsnämnden, 2009-02-26

Innehåll

I kursen studeras socialpsykologiska teorier och organisationsteoretiska aspekter på det sociala samspelet mellan människor. Identitet, grupprocesser, maktbegrepp, attityder, normer, konflikthantering samt frågor som rör arbetsorganisationers struktur och ledarskap behandlas. En central del i kursen är språkets och kommunikationens roll i ett socialt sammanhang. Teoretiska grunder gällande kommunikation mellan människor studeras. Inom området tillsynsmetodik behandlas olika aktörers roller med tonvikt på tillsyn och kontroll i offentlig verksamhet. Samhällets organisation för miljö- och hälsoskyddsfrågor studeras liksom miljökvalitetssystem och kvalitetsmått på tjänster. Faktorer som har betydelse för individers miljöbeteende behandlas.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - redogöra för innebörden av ett antal teoretiska begrepp inom området socialpsykologi - redogöra för grundläggande begrepp inom organisationsteori - beskriva olika organisatoriska och socialpsykologiska aspekter relaterade till ledarskap och makt - förstå betydelsen av språkets och kommunikationens roll i ett socialt sammanhang - tillämpa förvärvade kunskaper i praktiska kommunikativa delar av kursen - redogöra för samhällets aktörer i miljö- och hälsoskyddsarbetet och dess kvalitetssystem - identifiera och redogöra för faktorer som styr individers miljöbeteende

Behörighetskrav

Univ: Kurserna Förvaltning och Rättsvetenskap/Miljörätt eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, egna uppgifter samt projektarbete. I kursen ingår praktiska moment där studenten ges möjlighet att öva färdighet i presentations- intervju- och enkätteknik. Projektarbete, seminarier, övningar i muntlig presentation, enkätteknik samt intervjuteknik är obligatoriska moment.

Examination

Examinationen sker genom skriftliga tentamina, muntlig presentation, gruppövningar samt muntlig redovisning av projektarbete. På muntlig presentation, gruppövningar och muntlig redovisning av projektarbete ges betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På skriftliga prov och på hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten av examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.

Litteratur