Under kursen tränas studentens förmåga att specificera, planera, genomföra och redovisa ett arbete med vetenskaplig prägel. Kursen bygger vidare på valda avancerade kurser i ämnet, och går vad gäller innehållet djupare än ordinarie kurser i matematisk statistik. Kursen tränar det vetenskapliga förhållningssättet, vad gäller sättet att specificera en frågeställning, att söka, tillgodogöra sig och analysera bakgrundsmaterial samt presentera sina överväganden, avgränsningar, metoder och slutsatser. En viktig del av kursen är att författa en skriftlig rapport med vetenskaplig prägel, och presentera sitt arbete muntligt och skriftligt vid seminarier.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska studenten kunna
med hög grad av självständighet planera och genomföra ett självständigt arbete inom givna tidsramar
söka, välja och analysera vetenskaplig litteratur som är relevant för problemställningen
visa på väsentligt fördjupade kunskaper i något område inom matematisk statistik
visa på breddade kunskaper, exempelvis genom att påvisa användningsområden där vald fördjupning är tillämpbar eller genom att sätta in problemställningen i ett vidare inomvetenskapligt perspektiv
muntligt och i en skriftlig rapport med vetenskaplig prägel kommunicera frågeställningar, metod och resultat
kritiskt och konstruktivt granska ett annat examensarbete på avancerad nivå
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs 120 hp matematik varav 30 hp på avancerad nivå eller motsvarande samt ett examensarbete (minst 15 hp) på kandidatexamensnivå. En 5/A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av enskild handledning och föreläsningar samt workshoppar. Under kursens inledning hålls, förutom en inledande informationsträff, ett uppstartsseminarium samt ett antal workshoppar med syfte att ge studenterna en bra grund och verktyg för det kommande arbetet. Vid ett halvtidsseminarium görs en uppföljning av studenternas arbete. I slutet av kursen genomför de studerande opposition på varandras arbeten i seminarieform.
Examination
Examinationen på kursen är indelad i tre delar: Opposition på annat examensarbete, försvar av eget examensarbete samt skriftlig rapport. Utöver dessa delar kan examinerande seminarieuppgifter förekomma. För godkänd kurs krävs godkänt resultat på alla delar. På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För i övrigt godkänd kurs avgör bedömningen av den skriftliga rapporten om kursbetyget skall vara Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Den som erhållit godkänt betyg på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie examinationstillfälle anordnas ytterligare examinationstillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två examinationer för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för matematik och matematisk statistik.
Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.