Kursen syftar till att förbereda för fortsatta studier i datavetenskap och matematik. Kursen behandlar talteori, kombinatorik, matematisk logik och mängdlära. Vidare studeras elementära funktioner, ekvationer, linjära ekvationssystem samt matriser. Kursen syftar också till att träna studenten att följa och själv genomföra matematiska resonemang och enklare bevis med olika bevistekniker så som direkta bevis, motsägelsebevis och induktionsbevis.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska studenten kunna
Kunskap och förståelse
redogöra för grundläggande begrepp inom talteori och kombinatorik
redogöra för grundläggande begrepp inom matematisk logik och mängdlära
redogöra för grundläggande begrepp inom funktionslära
redogöra för de elementära funktionernas egenskaper
redogöra för egenskaper hos linjära ekvationssystem och matriser
redogöra för positionssystemets uppbyggnad
Färdighet och förmåga
lösa exponential-, logaritm- och algebraiska ekvationer
utföra beräkningar med matriser samt lösa linjära ekvationssystem
räkna i olika talbaser, särskilt binär och hexadecimal
genomföra matematiska resonemang och enklare bevis
lösa enklare kombinatoriska problem
Värderingsförmåga och förhållningssätt
följa och kritiskt granska matematiska resonemang
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet samt Matematik 4 eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar och lektionsundervisning.
Examination
Kunskapsredovisningen sker i form av skriftliga prov. På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). Betyg för hel kurs utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är bedömda.
Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekt för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn i matematik och matematisk statistik.
Litteratur
Giltig från:
2015 vecka 34
Albertson Fredrik Basfärdigheter i algebra : en förberedelse till högskolestudier 2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2003 : 292 s. : ISBN: 91-44-03128-9 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Hellström Lennart Elementär algebra 2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 462 s. : ISBN: 91-44-01911-4 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Annat material (tillhandahålles av inst.) Matematik och Matematisk statistik : Obligatorisk