"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Talteori, 7,5 hp

Engelskt namn: Number Theory

Denna kursplan gäller: 2016-08-15 till 2024-09-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 5MA123

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2012-06-21

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2016-09-19

Innehåll

Kursen behandlar delbarhetsegenskaper hos heltal, primtalsfördelning och kongruenser. Vidare studeras talteoretiska funktioner, primitiva rötter till primtal, kedjebråk, kvadratiska kongruenser, reciprocitet och kvadratisk reciprocitet. Kursen behandlar också några moderna kryptografiska tillämpningar som RSA-metoden och kryptering med elliptiska kurvor.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna:

  • redogöra för grundläggande definitioner
  • 
använda terminologin inom talteorin 

  • analysera och lösa problem där primtalsfaktoriseringar och/eller kongruensräkningar 
ingår
  • analysera och lösa problem där primtalsfördelningen 
ingår
  • analysera och lösa problem där primitiva rötter ingår

  • analysera och lösa problem där kedjebråk och/eller reciprocitet ingår
  • analysera och lösa problem i några kryptografiska tillämpningar

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 60 hp i matematik eller minst 2 års högskolestudier inkluderande 30 hp i matematik eller motsvarande. Engelska 5/A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar och lektionsundervisning.

Examination

Kunskapsredovisningen sker i form av skriftliga prov och inlämningsuppgifter. På de skriftliga proven ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På inlämningsuppgifter ges endast något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och inlämningsuppgifter är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla delar är examinerade. På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). 

Den som erhållit godkänt betyg på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkända vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn vid Institutionen för matematik och matematisk statistik.

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 33

Introduction to number theory
Erickson Martin J., Vazzana Anthony
Second edition. : Boca Raton : CRC Press : [2016] : xii, 414 pages :
ISBN: 9781498717496
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst