"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Operationsanalys 1, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Operations Research 1

Denna kursplan gäller: 2010-09-06 och tillsvidare

Kurskod: 5MA088

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Matematisk statistik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik

Beslutad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2010-08-31

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2012-08-19

Innehåll

Operationsanalys är en tvärvetenskaplig gren av tillämpad matematik som använder sig av matematisk modellering, statistik och algoritmer till att lösa eller nästan lösa komplexa problem. Operationsanalys har till syfte att ge underlag för beslut i direkta vardagsproblem, vilka ofta är problem av ekonomisk natur. Det kan vara att hitta en schemaläggningsmodell för ett taxiföretag, en inköpsstrategi för ett oljebolag eller optimera en börsportfölj för ett handelsbolag. Kursen fokuserar på tillämpningar där mycket av tiden läggs på att förstå och kunna översätta olika problemtyper till linjära program. Stor tonvikt ligger på simplexalgoritmen som ett verktyg för att lösa dessa linjära program. Kursen tar även upp en del grafteori, främst nätverk och flöden, som är användbar vid problemformulering och modellering. Moment 1 (3 hp): Matematisk teori för linjär optimering och simplexalgoritmen. I kursen introduceras den grundläggande teorin för linjära optimeringsproblem. Moment 2 (3 hp): Datorlaborationer. Matematisk modellering tränas genom att lösa olika datorlaborationer. Ett antal grundläggande modelleringsproblem används som bas för att senare kombineras till mer komplexa modeller. Moment 3 (1,5 hp): Projektarbete. Ett större projektarbete genomförs. Studenten kan själv föreslå uppslag till projekt.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: – redogöra för vad en matematisk modell är och hur den kan användas – skapa linjära optimeringsmodeller – redogöra för den grundläggande teorin för linjärprogrammering – återge och tillämpa simplexalgoritmen för hand på enklare fall – redogöra för teorin för dualitet – tillämpa teorin för dualitet för linjära program för att analysera optima – redogöra för heltalsoptimering med hjälp av linjärprogrammering – ge exempel på heltalsproblem med och utan heltalspolytop - kommunicera innehållet i kursen skriftligt och muntligt samt kritiskt granska en annan students projektarbete.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Linjär algebra (5MA019) samt Programmeringsteknik med C och Matlab, (5DV104) eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen på moment 1 bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar och lektionsundervisning. Undervisningen på moment 2 och moment 3 bedrivs i huvudsak i form grupparbeten som redovisas skriftligen och/eller muntligen. I moment 2 och moment 3 ska studenterna även läsa och kommentera varandras rapporter.

Examination

Kunskapsredovisningen sker i form av skriftliga prov och skriftliga och muntliga redovisningar. På de skriftliga proven ges något av betygen: Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På övriga examinerande delar ges endast något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen U, 3, 4 eller 5. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultatet vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som erhållit betyget godkänt eller högre på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkända på ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 36

Optimeringslära
Lundgren Jan, Rönnqvist Mikael, Värbrand Peter
3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 537 s. :
ISBN: 978-91-44-05314-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Henningsson Mathias
Optimeringslära. : Övningsbok
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 260 s. :
ISBN: 978-91-44-06760-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

AMPL : a modeling language for mathematical programming
Fourer Robert, Gay David M., Kernighan Brian Wilson
2. ed. : Pacific Grove, CA : Thomson/Brooks/Cole : cop. 2003 : xxi, 517 p. :
ISBN: 0-534-38809-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Williams H. Paul
Model building in mathematical programming
4. ed. : Chichester : Wiley : 1999 : 354 s. :
ISBN: 0-471-99788-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Linear programming.
Dantzig George Bernard, Thapa Mukund Narain
New York : Springer : cop. 1997 : xxxviii, 435 s. :
ISBN: 0-387-94833-3
Se Umeå UB:s söktjänst