Kursen ger en introduktion till området industriell ekonomi, förberedelser för kommande studier i matematik, samt träning i muntlig och skriftlig kommunikation.
Moment 1, 3 hp. Introduktion till industriell ekonomi samt muntlig och skriftlig kommunikation
I momentet introduceras de studerande i ämnet industriell ekonomi, utbildningen och den framtida yrkesrollen. Ämnet belyses utifrån en matematisk, en företagsekonomisk och en nationalekonomisk utgångspunkt. En genomgång av programmets uppbyggnad, organisation och utveckling ges samt en orientering kring den framtida yrkesrollen. Vidare diskuteras kunskapsbildningsprocessen, där bl.a. problemformulering, teori, angreppssätt och analys behandlas. Under momentet genomför de studerande i grupp en studie. Med utgångspunkt från denna utvecklas färdigheter i rapportskrivning och muntlig presentation. I momentet ingår även en introduktion till informationssökning och etisk användning av information.
Moment 2, 4.5 hp. Matematiska färdigheter
Momentet omfattar komplexa tal, förmåga att handskas med algebraiska uttryck samt lösning av ekvationer och olikheter, trigonometri, grafer och koordinatsystem. Vidare ingår binomialsatsen, trigonometriska funktioner, komplexa exponentialfunktioner, notation för mängder, summor och produkter samt något om logiska resonemang, bevisföring och induktionsbevis.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
visa kännedom om ämnet industriell ekonomi och yrkesrollen som civilingenjör i industriell ekonomi,
söka, värdera och använda olika typer av information på en grundläggande nivå,
i samverkan med andra studerande självständigt genomföra en undersökning,
muntligt och skriftligt kommunicera en uppgift och kritiskt kommentera andra studenters muntliga presentationer,
korrekt tillämpa de notationer och skrivsätt som tas upp i matematikmomentet,
föra logiska resonemang och genomföra induktionsbevis,
utföra beräkningar med de komplexa talen,
redogöra för de trigonometriska funktionernas egenskaper, såväl geometriskt som algebraiskt.
Behörighetskrav
Ma D, Fy B, Ke A
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av lektionsundervisning och räkneövningar samt genom handledning under laborationer och praktiska övningar. All undervisning i muntlig och skriftlig kommunikation, samt alla redovisningstillfällen innebär obligatorisk närvaro.
Examination
För moment 1 sker löpande examination i form av muntliga och skriftliga redovisningar och för moment 2 sker examination i form av ett eller flera skriftliga prov. På de skriftliga proven ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På övriga moment ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid institutionen för matematik och matematisk statistik.
Tillgodoräknande
Kursen kan ingå som en allmän ingenjörskurs i Civilingenjörsexamen i industriell ekonomi. I en examen får inte denna kurs ingå i sin helhet tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga den programansvarige.
Övriga föreskrifter
Kursen kan inte räknas som en matematikkurs i civilingenjörsprogrammet i Industriell ekonomi, men däremot som en allmän ingenjörskurs.
Litteratur
Giltig från:
2009 vecka 36
Dahmström Karin Från datainsamling till rapport : att göra en statistisk undersökning 4., [utök. och aktualiserade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2005 : 411 s. : ISBN: 91-44-04352-X (inb.) Se Umeå UB:s söktjänst
Dessutom :
Cedergren, M., Ämting, B., (2004): grunder för vetenskaplig rapportering -muntlig och skriftlig
(tillhandahålles av institutionen)
Johansson, R., Öhman, L-D.: Matematik för inledande kurs (tillhandahålles av institutionen)