"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Differentialekvationer för fysiker, 10,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Differential Equations for Physicists

Denna kursplan gäller: 2010-09-06 och tillsvidare

Kurskod: 5MA083

Högskolepoäng: 10,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-08-25

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2012-08-29

Innehåll

Kursen är indelad i tre moment. Moment 1 (6,5 hp): Introduktion till differentialekvationer I momentet behandlas första och andra ordningens ordinära differentialekvationer inklusive separabla ekvationer, ekvationer med integrerande faktor samt tekniken med variation av parameter för inhomogena problem. Laplacetransformen är ett viktigt hjälpmedel vid lösning av differentialekvationer och i samband med att den tas upp behandlas också begreppen faltning och impulsfunktion. System av linjära differentialekvationer förekommer i många tillämpningar och hur man löser sådana med matrismetoder är en viktig del av momentet. En introduktion till kvalitativ analys av autonoma system och begreppet fasplan ges också. Som en introduktion till hur man löser partiella differentialekvationer i enkla områden används metoden med separation av variabler på de viktiga fallen värmeledningsekvation, vågekvation och Laplace ekvation. I samband med detta ges också en introduktion till begreppet Fourierserie. Moment 2 (1 hp): Datorlaborationer I det här momentet genomförs laborationer som illustrerar olika begrepp som förekommer i kursen samt visar på olika numeriska metoder att lösa ordinära differentialekvationer. I samband med datorlaborationerna, introduceras Eulers metod som ett exempel på metoder för numerisk lösning av differentialekvationer. Moment 3 (3 hp): Introduktion till Hilbertrum Momentet inleds med en repetition av komplexa tal med tonvikt på den komplexa exponentialfunktionen. Med utgångspunkt i ändligtdimensionella komplexa vektorrum införs sedan allmänna komplexa inre produktrum och i samband med det också Hermitiska och unitära matriser. Därefter följer ett ingående studium av begreppet Hilbertrum och de därmed sammanhängande begreppen ortogonal bas, ortogonal projektion, symmetrisk operator samt Sturm-Liouvilleoperator. Fouriers metod används för att lösa några enkla typer av partiella differentialekvationer som exempel på användbarheten av Hilbertrumsteorin. Den i tillämpningar så viktiga Fouriertransformen och dess egenskaper samt några exempel på dess användning tas också upp i detta moment.

Förväntade studieresultat

Moment 1: Efter avslutad kurs ska studenten kunna • tillämpa metoderna i kursen för att lösa ordinära differentialekvationer av ordning ett och två • redogöra för teorin för existens och entydighet för lösningar till ordinära differentialekvationer • tillämpa metoder för att lösa linjära system av ordinära differentialekvationer • tillämpa Laplacetransformen för att lösa ordinära differentialekvationer • tillämpa ordinära differentialekvationer för att modellera enklare fysikaliska situationer, exempelvis blandningsproblem och mekanikproblem • redogöra för och tillämpa metoden med variabelseparation för att lösa partiella differentialekvationer • beräkna samt redogöra för egenskaper hos trigonometriska Fourierserier Moment 2: Efter avslutad kurs ska studenten kunna • använda givna datorprogram till att studera och analysera numeriska lösningar av differentialekvationer • skriva och modifiera givna datorprogram för att lösa uppgifter • redogöra muntligt och skriftligt för lösningar av givna laborationsuppgifter Moment 3: Efter avslutad kurs ska studenten kunna • använda komplexa tal och komplexa exponentialfunktionen i beräkningar • redogöra för grundläggande teori för Hilbertrum och symmetrisk operatorer, Sturm- Liouvilleoperatorernas egenskaper • använda Fouriers metod vid lösning av enkla typer av partiella differentialekvationer • definiera Fouriertransformen samt härleda de viktigaste egenskaperna

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs kurserna Flervariabelanalys (5MA010) och Linjär algebra (5MA019) eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar och lektionsundervisning. Obligatoriska datorlaborationer ingår.

Examination

Kunskapsredovisningen sker i form av skriftliga prov. Dessa kan kombineras med andra examinationsformer, exempelvis skriftlig och muntlig redovisning av individuella arbeten. På en skriftlig tentamen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På laborationsmomentet samt vid övriga former av examination ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.