Huvudområden och successiv fördjupning:
Matematik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Beräkningsteknik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik
Monte Carlo-metoder definierar en verktygslåda som, på grund av sin universalitet, bildar de mest utbredda teknikerna i finansiella tillämpningar. Kursen syftar till att studenterna ska uppnå en betydande förtrogenhet med att tillämpa Monte Carlo på prissättning och riskanalys av finansiella derivat. I kursen behandlas bland annat principerna för prissättning av finansiella derivat, principerna för Monte Carlo, slumptalsgenerering från olika sannolikhetsfördelningar, simulering av Brownsk och geometrisk Brownsk rörelse, variansreduktion, kvasi Monte Carlo samt beräkning av känsligheter och prissättning av amerikanska optioner.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
redogöra för principerna för prissättning av finansiella derivat
redogöra för principerna för simulering med Monte Carlo-metoder
redogöra utförligt för Brownsk rörelse och geometrisk Brownsk rörelse
tillämpa metoder för variansreduktion på prissättning av finansiella derivat
redogöra för principerna för kvasi Monte Carlo samt tillämpa dessa på prissättning av finansiella derivat
tillämpa Monte Carlo-metoder för att beräkna känslighetsparametrar för finansiella derivat
tillämpa Monte Carlo-metoder för prissättning av amerikanska optioner.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs kurserna Linjär algebra (5MA019) och Statistik för teknologer (5MS008) eller motsvarande kunskaper. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av föreläsningar och handledning. Studenterna arbetar under kursen parvis med problemlösning i projektform.
Examination
Kunskapsredovisningen sker i form av skriftliga prov. Dessa kan kombineras med andra examinationsformer, exempelvis skriftlig och muntlig redovisning av grupparbeten. På en skriftlig tentamen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Vid övriga former av examination ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som erhållit betyget godkänt på kursen kan därefter ej examineras för högre betyg.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik.
Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Giltig från:
2012 vecka 36
Glasserman Paul Monte Carlo methods in financial engineering New York : Springer : cop. 2004 : 596 s. : ISBN: 0-387-00451-3 (alk. paper) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst