"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Matematik för processoperatörer, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Mathematics for Process Operators

Denna kursplan gäller: 2010-10-04 och tillsvidare

Kurskod: 5MA060

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-08-27

Reviderad av: tekniska naturvetenskapliuga fakultetsnämnden, 2010-01-08

Innehåll

Kursen inleds med repetition och färdighetsträning i algebra. Därefter följer funktionsbegreppet, som bl a exemplifieras med potens- och logaritmfunktioner; Diagram behandlas i teori och praktik; Orientering kring teorin för lösning av ekvationer och något om system av linjära ekvationer; Trigonometri; Gränsvärden och då speciellt regler och metoder för att beräkna derivator och integraler av elementära funktioner; Komplexa talen och deras egenskaper: Elementär introduktion till området differentialekvationer. Genomgående för kursen och presentation av kursinnehållet är att sammanhang och förståelse snarare söks genom generaliseringar utifrån exempel, förklarande figurer och tillämpningar inom matematik, teknik och naturvetenskap än genom genom stringenta matematiska förklaringar. Kursen avslutas med en kort orientering om tillämpningar.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna - genomföra algebraiska omskrivningar och förenklingar som används på utbildningens kurser. - lösa elementära ekvationer och ekvationsystem som är linjära och har två obekanta. - definiera de trigonometriska funktionerna m h a en godtycklig rätvinklig triangel och m h a enhetscirkeln samt kunna bestämma amplitud, period och fasförskjutning från grafen till en sinusvåg. - räkna med komplexa tal. - lösa linjära differentialekvationer av första ordningen med konstanta koefficienter.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Ma C (områdesbehörighet 3 med ett eller flera undantag).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av lektionsundervisning men även föreläsningar och grupparbeten förekommer.

Examination

Kunskapsredovisningen sker vid genomförande av skriftliga prov, annan skriftlig och muntlig redovisning samt i samband med genomförande av grupparbeten. Detta kan kombineras med andra examinationsformer. På en skriftlig tentamen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som erhållit betyget godkänt på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos styrelsen för Institutionen för matematik och matematisk statistik begära att annan lärare utses att bestämma betyg. Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 36

Alfredsson Lena
Matematik 4000. : Kurs C&D blå Lärobok
1. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 496 s. :
ISBN: 978-91-27-41704-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst