Kursen behandlar det komplexa talplanet, aritmetik för komplexa tal, polär form, De Moivres formel, polynomekvationer. Vidare studeras teorin för derivator och integraler bl.a. studeras tangenter och linjär approximation, extremvärden, primitiv funktion, areaberäkning och volymsberäkning med skivning. Slutligen behandlas ordinära differentialekvationer i form av första och andra ordningens linjära ekvationer, att lösa ekvationer genom att separera variabel och funktion, modellering med differentialekvationer, riktningsfält och Eulers stegmetod.
Förväntade studieresultat
Efter avklarad kurs ska studenten kunna - redogöra för aritmetiken för komplexa tal. - använda derivator för att bestämma extremvärden - använda integraler för att beräkna area och volym av områden som begränsas av enklare funktioner som polynom och potensfunktioner - översiktligt redogöra för vad en differentialekvation och en lösning till en differentialekvation är samt lösa de typer av differentialekvationer som ingår i kursen
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet samt genomgången Matematik baskurs D eller godkänd Matematik D från gymnasiet eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar och lektionsundervisning.
Examination
Kunskapsredovisningen sker i huvudsak i form av skriftliga prov men även inlämningsuppgifter kan förekomma. På en skriftlig tentamen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På övriga delar ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som erhållit betyget godkänt på kursen kan därefter ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för matematik och matematisk statistik.
Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.