"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Problemlösning i matematik, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Problem Solving in Mathematics

Denna kursplan gäller: 2008-08-18 och tillsvidare

Kurskod: 5MA027

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2016-02-22

Innehåll

Kursen behandlar olika delar av matematikundervisning såsom planering, genomförande och utvärdering. Särskilt fokus läggs vid de matematiska kompetenserna problemlösning och matematiska resonemang. Kursen är till stor del verksamhetsförlagd och under denna del kommer studenterna att omsätta genomgången teori i praktiken.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
• redogöra översiktligt för teorier om problemlösningsprocessen, resonera kring den konkreta tillämpningen av dessa teorier i skolan samt omsätta dessa i praktiken.
• använda lämpliga matematiska begrepp, metoder och tillvägagångssätt för att formulera och lösa problem
• genomföra och kommunicera matematiska resonemang såväl muntligt som skriftligt
• redogöra för och analysera olika metoder för utvärdering av undervisning
• redogöra för läromedlens och andra undervisningshjälpmedels roll i skolan
• redogöra för och analysera olika typer av arbetsformer och arbetssätt
• planera, genomföra och utvärdera ett undervisningsmoment i praktiken

Behörighetskrav

Univ: Kurser i matematik med en omfattning om minst 15 hp inklusive kursen Matematikdidaktik eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

VFU:n omfattar, liksom övriga studier inom programmet, helfartsstudier. Studenten skall under VFU-perioden följa läraren i hennes/hans uppgifter. Den studerande planerar tillsammans med examinerande lärare samt lokal lärarutbildare VFU-perioden så att alla moment, t ex auskultation, egen undervisning, deltagande i seminarier och övrigt lärararbete samt VFU-uppgifter sammantaget utgör heltidsstudier.
Kursen är till största del verksamhetsförlagd men en introduktion samt en avslutning äger rum på Campus. Den verksamhetsförlagda delen omfattar minst 7 hela veckor. Den icke verksamhetsförlagda delen består av föreläsningar, enskilda litteraturstudier, workshops, seminarier samt eget problemlösningsarbete. Den verksamhetsförlagda delen består av att fullt ut ta del i lärares arbete, både undervisning och andra uppgifter. Utöver detta skall studenten genomföra ett antal arbetsuppgifter kopplade till det som behandlats under introduktionen, vilka redovisas vid kursens slut. Ett antal obligatoriska seminarier kan ingå under den verksamhetsförlagda delen.

Examination

Kunskapsredovisningen sker i form av muntliga och skriftliga redovisningar av såväl gruppuppgifter som individuella arbeten. Den verksamhetsförlagda delen examineras via samtal med såväl student som lokal handledare. På individuella arbeten och på den verksamhetsförlagda delen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd(VG). På gruppuppgifter ges endast något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla delar är godkända. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
I de fall där handledare och examinator bedömer att en student under pågående VFU uppvisar sådan grov oskicklighet, sådana samarbetssvårigheter eller andra olämpliga beteenden att det medför en påtaglig risk att studenten kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt skall examinator efter att ha informerat studenten underkänna studenten innan kursen avslutas. Studenten avbryter då sin praktik och får betyget underkänd på kursen.
I samband med denna åtgärd skall en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen skall ange vilka kunskaper och färdigheter som studenten behöver tillgodogöra sig för att få återuppta praktiken, samt en tidpunkt vid vilken kontroll av sådant tillgodogörande skall ske.
En student har då praktik avbrutits rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt får dock antalet kontrolltillfällen under en hel utbildning inte uppgå till mer än högst fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger.
Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov.
I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik.
Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av kanslichefen för Umeå School of Education (USE). Blankett för tillgodoräknande www.umu.se/blankett/SA
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning). .

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.