"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Diskret matematik för samhällsvetare, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Discrete Mathematics for the Social Science

Denna kursplan gäller: 2013-08-12 och tillsvidare

Kurskod: 5MA007

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-08-29

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-04-18

Innehåll

Kursen innehåller grundläggande logik, omfattande begreppet ekvivalens och kvantifikatorer, vidare innehåller kursen matematisk induktion, grundläggande mängdlära, relationer och funktioner. Grundläggande grafteori och kombinatorik tas också upp, som tillämpningar på detta studeras nätverk och kortaste vägenproblem. Kursen innehåller också Boolsk algebra. Dessutom ges en introduktion till matriser, matrisalgebra och linjära ekvationssystem.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - räkna med matriser för att skriva linjära ekvationssystem. - använda sanningstabeller för att avgöra om påståenden är ekvivalenta i satslogiken samt kunna använda kvantifikatorer för att uttrycka exempelvis De Morgans lagar. - översiktligt redogöra för till begreppen relation och funktion samt hur de är definierade. - beskriva och använda några av de algoritmer som tas upp i kursen, exempelvis byte av talbas, Dijkstras algoritm och Euklides algoritm. - tillämpa grafteorin för att lösa kortaste vägenproblem. - förstå begreppet isomorfi. - tillämpa Boolsk algebra på elektriska kretsar.

Behörighetskrav

Matematik B. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c (områdesbehörighet 5/A5 med ett eller flera undantag)

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar och lektionsundervisning.

Examination

Kunskapsredovisningen sker i form av skriftliga prov. På de skriftliga proven ges ett sammanfattande betyg från följande betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som erhållit betyget godkänt på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos styrelsen för institutionen för matematik och matematisk statistik begära att annan lärare utses att bestämma betyg. Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur