Biokemiska processer pågår kontinuerligt i celler hos alla levande organismer. De utgör ett komplext nätverk av reaktioner som möjliggör utvinning av energi från föda, syntes av cellens byggstenar samt lagring och nyttjande av genetisk information. I den här kursen lär man sig om struktur och funktion av de centrala biologiska molekylerna: proteiner, nukleinsyror, kolhydrater och lipider. Kursen lägger särskild vikt vid proteiner som cellens "arbetare" och täcker enzymatiska reaktionsmekanismer, kinetik och energiutvinning. Vidare kommer reaktionsvägar inom metabolismen, främst glykolysen, citronsyracykeln och oxidativ fosforylering, att undersökas. Vi kommer att jämföra reaktioner där näringsämnen bryts ner med de där biologiska molekyler byggs upp. Cellens organeller, och de olika reaktioner som sker där, kommer att diskuteras. Slutligen kommer kursen också att behandla biomolekylers roll i användning och lagring av genetisk information. Den experimentella delen av kursen inkluderar praktisk träning i biokemiska tekniker.
Förväntade studieresultat
Efter att ha slutfört kursen ska studenterna kunna:
Kunskap och förståelse:
Studenten ska kunna
1. Beskriva de molekylära och kemiska miljöerna i cellen och i cellens organeller.
2. Förstå struktur och egenskap hos biokemiska byggstenar, såsom kvävebaser, aminosyror, lipider, fettsyror och kolhydrater.
3. Förklara sambandet mellan struktur och funktion hos proteiner, kolhydrater, nukleinsyror och lipider.
4. Beskriva funktion, mekanismer, kinetik och reglering av enzymer.
5. Beskriva anabola och katabola reaktionsvägar och deras koppling till energiutvinning och energiförbrukning i cellen.
6. Beskriva informationsöverföring vid DNA-replikation, transkription och translation.
Färdigheter och förmågor:
Studenten ska kunna
1. Använda biokemisk laboratorieutrustning och grundläggande tekniker.
2. Använda enzymkinetik och termodynamik för att få insikt i proteinfunktion.
3. Sammanställa och utvärdera erhållna experimentella resultat och presentera dem både skriftligt och muntligt.
Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Studenten ska kunna
1. Resonera kring biokemi ska reaktioner och deras betydelse för cellens funktion, och till viss del kritiskt utvärdera biokemiska data och koncept.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs Kemins grunder 15 hp eller motsvarande kunskaper. English 6/B och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursens ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Kursen är indelad I två moduler:
Modul 1 (Teori), 10 hp
Föreläsningar och lektioner där teoretiska koncept och principer presenteras..
Problemlösning och lärarledda övningar (tutorials).
Modul 2 (Laborationer), 5 hp
Laborationer som utförs individuellt eller i grupp och som redovisas i skriftliga rapporter.
Deltagande i laborationer och att skriva rapport är obligatoriskt.
Examination
Examinationer genomförs genom en individuell skriftlig tentamen (Modul 1) samt skriftliga och muntliga redovisningar av laboratoriearbetet (Modul 2). För den skriftliga tentamen ges studenterna något av följande betyg: Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Ingenjörsstudenter får betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Väl godkänd (4) eller Mycket väl godkänd (5). Laborationerna betygssätts som Godkänd (G) eller Underkänd (U) baserat på den skriftliga rapporten. För att bli godkänd på kursen måste alla examinationer och obligatoriska moment vara godkända. Slutbetyget baseras på resultatet av den skriftliga tentamen. Den som har klarat en tentamen får inte göra om samma tentamen i syfte att uppnå ett högre betyg. Vid frånvaro från obligatoriska moment avgör examinatorn om studenten kan genomföra ersättningsuppgifter eller om de saknade delarna ska genomföras vid ett senare tillfälle.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås
Övriga föreskrifter
Examination baserad på denna kursplan garanteras två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
I det fall att kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.